PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 4 | 103--110
Tytuł artykułu

Zastosowanie masła karite w kremach do pielęgnacji stóp

Warianty tytułu
Application of Karite Butter in Feet Care Creams
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszej pracy podjęto próbę wprowadzenia masła karite do receptur kremów do pielęgnacji stóp. Skład receptur opracowano na podstawie danych literaturowych i badań własnych. Dokonano analizy rynku kremów do stóp wiodących marek pod względem: pojemności opakowań, właściwości użytkowych, zastosowanych roślinnych surowców tłuszczowych oraz ceny. Dyskutowano wpływ stężenia masła shea na właściwości fizykochemiczne i użytkowe otrzymanych emulsji. Wykazano, że dodatek omawianego surowca do kremów w stężeniach 1% i 2% pozwala uzyskać: lepkość, właściwości nawilżające i sensoryczne porównywalne z produktem handlowym oraz lepsze w stosunku do preparatu bazowego. (abstrakt oryginalny)
EN
In the present paper there was taken the effort to add karite butter to feet care creams' formularies. Emulsions' compositions were based on literature data and own experience. Market analysis of feet care creams was also made taking under consideration: package capacity, usable properties, plant oils in formulations and product price. The influence of karite butter concentration on physical-chemical and usable properties was discussed. It was showed that karite butter used in 1% and 2% concentration allowed to receive viscosity, moisture values and sensory profiles comparable or even better to market product and basic formulation. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
103--110
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
Bibliografia
  • [1] Goreja W. (2004) Shea butter. The nourishing properties of Africa's best-kept natural beauty Amazing Herbs Press, New York.
  • [2] Chakrabarty M. (2003) Chemistry and technology of oils and fats. Allied Publishers, New Delhi.
  • [3] Gibicka J. (2004) Oleje roślinne stosowane w kosmetykach. Rynek Chemii Gospodarczej i Kosmetyków, 10-17.
  • [4] Malinowska P. (2010) Application of vegetable fats and oils in cosmetic products. Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (25), 91-96.
  • [5] Górecka A. (2011) Produkcja oleju palmowego a odpowiedzialność za naturalne środowisko Przemysł Spożywczy, 5, 28-34.
  • [6] Zawadzka-Szewczyk A. (2011) Kosmetyki do pielęgnacji stóp. Wiadomości Kosmetyczne 7-8, 38-45.
  • [7] Malinka W. (2011) Zarys chemii kosmetycznej. Volumed, Wrocław.
  • [8] Sułek M.W., Małysa A., Pytlas K. (2006) Ocena jakościowa kremów zawierających oleje roślinne, sojowy, z pestek winogron, kukurydziany. Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (9). 75-89.
  • [9] Sułek M.W., Zięba M., Mazurek N. (2011) Ocena jakości kremów z dodatkiem mieszaniny oksyetylatu silikonu i oksyetylatu lanoliny. Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (29), 41-51.
  • [10] Wiesman Z., Maranz S., Bianchi G., Bisgaard J. (2003) Chemical analysis of fruits of Vitellaria paradoxa. University of Wales, Bangor, UK.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171322005

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.