PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1981 | nr 144 | 199--204
Tytuł artykułu

Wpływ żywienia trzody chlewnej tradycyjnie i mieszankami standard na właściwości fizykochemiczne mięsa

Warianty tytułu
The Effect of Feeding Pigs Traditionally and with Standard Feed Mixtures on Meat's Phisico-chemical Characteristics
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W gospodarstwach indywidualnych i mniejszych tuczarniach państwowych gospodarstw rolnych produkcja żywca wieprzowego oparta jest na żywieniu tradycyjnym wykorzystującym pasze gospodarskie. Natomiast w dużych gospodarstwach rolnych i fermach przemysłowych stosuje się mieszanki pełnoporcjowe. W związku z ujemnym bilansem pasz wysokobiałkowych, które wchodzą w skład mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej powstaje zagadnienie większego niż dotychczas stosowania pasz produkowanych w gospodarstwie. Duży udział tych pasz w dawce pokarmowej może ograniczyć zużycie pasz treściowych. W literaturze naukowej brak jest badań nad wpływem różnych zestawów paszowych na jakość mięsa wieprzowego. Żywienie trzody chlewnej wpływa w różny sposób na jakość mięsa. Celem pracy było określenie wpływu żywienia tuczników tradycyjnie i mieszankami standard na właściwości fizykochemiczne mięsa. (fragment tekstu)
EN
The aim of the investigations has been to determine the effect of feeding fattening pigs traditionally and with standard feed mixtures on meat's phisico-chemical characteristics. It has been found that the meat of animals fed traditionally contains less fat and more protein. Traditional fattening of pigs yielded darker meat of higher watercapacity as compared with fattening with the use of standard mixtures. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
199--204
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Flock D.K., Farbhelligkeit im musculus longissimus dorsi als Selectionsmerkmal beim Schwein. Fleischwirtschaft 48, 10, 1362-1365, 1968.
  • Jarov I., Eustafewa S., Vlijanie sostava kombikormov na kacestvo svini. Miasnaja Industrija SSSR 1, 40-41, 1971.
  • Kortz J., Różyczka J., Gajewska-Kołaczyk S., Methodical aspects of the objective determination of colour in fresh pork meat. Roczniki Nauk Rolniczych B-90, 3, 333-344, 1968.
  • Króliczek A., Poznański W., Kinal S., Zastosowanie nasion rzepaku odgoryczonego metodą hydrolizy kwaśnej w żywieniu tuczników. Roczniki Nauk Zootechnicznych 8, 129-143, 1978.
  • Meller Z., Sobina I., Określenie jakości surowego mięsa wieprzowego w różnym czasie od momentu uboju. Roczniki IPMs XII, 5-10, 1975.
  • Mroczek J., Krygier K., Pisula A., Kulisiewicz A., Wpływ skarmiania importowanych mieszanek włoskich oraz polskich na właściwości fizykochemiczne mięsa i tłuszczu wieprzowego. Gospodarka Mięsna XXX, 2, 26-28, 1978.
  • Pezacki W., Artykuły rzeźne zasadnicze i uboczne, WPLiS, Warszawa 1958.
  • Pikielna N., Zależności cech konsumpcyjnych i technologicznych mięsa od żywienia zwierząt, Gospodarka Mięsna XXIII, 8, 14-17, 1971.
  • Pohja M.S., Niinivaara F.P., Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleisches mit der Konstant-druck-methode, Fleischwitschaft, 9, 193-199, 157.
  • Ruszczyc Z., Metody doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1970.
  • Weniger J.H., Steinhauf D., Glodek P., Meat quality as a selection criterian in the pig. Z. Tierzucht, Zücht. Biol. 87, 3, 230-239, 1970.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171324475

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.