PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2015 | 11 | nr 1 | 7--14
Tytuł artykułu

Intelligent Food Packaging - Research and Development

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Intelligente Verpackungen - Forschung und Entwicklung
Inteligentne opakowania - badania i rozwój
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Packaging also fosters effective marketing of the food through distribution and sale channels. It is of the utmost importance to optimize the protection of the food, a great quality and appearance - better than typical packaged foods. In recent years, intelligent packaging became very popular. Intelligent packaging is becoming more and more widely used for food products. Application of this type of solution contributes to improvement of the quality consumer life undoubtedly. Intelligent packaging refers to a package that can sense environmental changes, and in turn, informs the users about the changes. These packaging systems contain devices that are capable of sensing and providing information about the functions and properties of the packaged foods. Also, this paper will review intelligent packaging technologies and describe different types of indicators (time-temperature indicators, freshness indicators). (original abstract)
Opakowania umożliwiają efektywny marketing żywności przy zastosowaniu różnych kanałów sprzedaży i dystrybucji. Najważniejszym zadaniem jest optymalizacja ochrony żywności, jej jakości i wyglądu. W przeciągu ostatnich lat, wzrasta popularność opakowań inteligentnych, które zaczynają być stosowane dla coraz to większej liczby produktów żywnościowych. Zastosowania ich przyczyniają się do poprawy życia konsumenta. Określenie "opakowania inteligentne" stosuje się do opakowań wyczuwających zmiany w otoczeniu oraz będących w stanie informować o tych zmianach. Systemy opakowaniowe zawierają w sobie urządzenia wykrywające i dostarczające informacji dotyczących stanu zapakowanej żywności. Praca ta dokonuje przeglądu technologii opakowań. (abstrakt oryginalny)
Czasopismo
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
7--14
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznan School of Logistics
Bibliografia
  • Cheng Q., Stevens R.C., 1998. Charge-Induced Chromatic Transition of Amino Acid-Derivatized Polydiacetylene Liposomes, Langmuir, 14 (8), 1974-1976.
  • Dainelli D., Gontard N., Spyropoulos D., Zondervan-van den Beuken E., Tobback P., 2008, Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns. Trends in Food Science & Technology, 19, 103-112.
  • Day B.P.F., 1989. Extension of shelf-life of chilled foods. Eur Food Drink Rev. 4, 47-56.
  • Day B.P.F., 2001. Active packaging - a fresh approach. Brand - the Journal of Brand Technology, 1 (1), 32-41.
  • De Jong A.R., Boumans H., Slaghek T., van Veen J., Rijk R., van Zandvoort M., 2005, Advice and intelligent packaging for food: Is this the future? Food Additives and Contaminants 22 (10), 975-979.
  • Fortin C., Goodwin H.L., Thomsen M., 2009. Consumer Attitudes toward Freshness Indicators on Perishable Food Products, Journal of Food Distribution Research, 40(3), 1-15.
  • Giannakourou M., Koutsoumanis K., Nychas G., Taoukis P., 2005. Field evaluation of the application of time temperature integrators for monitoring fish quality in the chill chain. International Journal of Food Microbiology, 102(3): 323-336.
  • Hutton T., 2003. Food packaging: An introduction. Key topics in food science and technology. Chipping Campden, Gloucestershire, UK: Campden and Chorleywood Food Research Association Group, 7, 108.
  • Kerry J.P., O'Grady M.N., Hogan S.A., 2006. Past, current and potential utilization of active and intelligent packaging systems for meat and muscle-based products: a review. Meat Science, 74,113-130.
  • Kuswandi B., Marysk Ch., Abdullah A.J., Heng L.H., 2013, Real time on-package freshness indicator for guavas packaging, Food Measure , 7:29-39.
  • Jung J., Lee K., Puligundla P., Ko S., 2013, Chitosan-based carbon dioxide indicator to communicate the onset of kimchi ripening, Food Science and Technology 54, 101-106.
  • Lee L. S., Fiedler K.D., Smith J.S., 2008. Radio frequency identification (RFID) implementation in the service sector: A customer-facing diffusion model. International Journal of Production Economics, 112(2), 587- 600.
  • Mehauden K., Cox P.W., Bakalis S., Simmons M.J.H., Tucker G.S., Fryer P.J., 2007. A novel method to evaluate the applicability of time temperature integrators to different temperature profiles. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 8 (4), 507-514.
  • Mills A., Chang Q., McMurray N., 1992. Equilibrium studies on colorimetric plastik film sensors for carbon dioxide, Anal. Chem. 64 , 1383-1389.
  • Mills A., Thomas M., 1997. Fluorescence-based thin plastic film ion-pair sensors for oxygen,. Analyst, 122, 63-68.
  • Mills A., 2005. Oxygen indicators and intelligent inks for packaging food, Chem Soc Rev, 34:1003-1010.
  • Nopwinyuwong A., Trevanich S., Suppakul P., 2010. Development of a novel colorimetric indicator label for monitoring freshness of intermediate-moisture dessert spoilage, Talanta 81, 1126-1132.
  • Randell K., Ahvenainen R., Latva-Kala K., Hurme E., MattilaSandholm T., Hyv onen, L., 1995. Modified atmosphere-packed marinated chicken breast and rainbow trout quality as affected by package leakage. Journal of Food Science, 60, 667-672, 684.
  • Rodrigues E.T., Han, J.H., 2003. Intelligent packaging. In: Encyclopaedia of Agricultural, Food and Biological Engineering (D.R. Heldman, ed.), New York, NY: Marcel Dekker 528-535.
  • Shu H.C., Hakanson E.H., Mattiasson B., 1993. D-Lactic acid in pork as a freshness indicator monitored by immobilized D-lactate dehydrogenase using sequential injection analysis. Analytica Chimica Acta, 283, 727-737.
  • Smolander M., 2000. Freshness indicators for direct quality evaluation of packaged foods. In International Conference on Active and Intelligent Packaging, Conference Proceedings, 7-8 Sept, 1-16. Campden & Chorleywood Food Research Association Group Chipping Campden, UK.
  • Sumitani M., Takagi S., Tanamura Y., Inoue H., 2004. Oxygen indicator composed of an organic/inorganic hybrid compound of methylene blue, reductant, surfactant and saponite, Anal. Sci., 20, 1153-1157.
  • Summers L., 1992. Intelligent Packaging, Centre for Exploitation of Science and Technology, London, UK.
  • Taoukis P.S., Labuza T.P., 1989. Applicability of time temperature indicators as shelf-life monitors of food products. Journal of Food Science, 54, 783-788.
  • Tucker G., Hanby E., Brown H., 2009. Development and application of a new time- temperature integrator for the measurement of P-values in mild pasteurization processes. Food and Bioproducts Processing, 87 (1), 23-33.
  • Wu D., WangY., Chen J., Ye X., Wu Q., Liu D., Ding T., 2013. Preliminary study on time-temperature indicator (TTI) system based on urease, Food Control 11/2013; 34(1):230-234.
  • http://solutions.3m.com (avail. 10.04.2014).
  • http:// lifelinestechnology.com (av.10.04.2014).
  • http:// vitsab.com (available 10.04.2014).
  • http:// onvu.com (available 10.04.2014).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171325293

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.