PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 1 | 129--136
Tytuł artykułu

Specyfika rynku młodzieżowego jako obszaru celowych i ukierunkowanych oddziaływań w strategiach firm fonograficznych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Unique Value of Youth Market as a Business Area Within Strategic Targeted and Intentional Interactions in the Phonographic Recording Companies
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszego artykułu jest próba zredefiniowania "na nowo" charakteru związków pomiędzy segmentem młodzieżowym rynku fonograficznego a przedsiębiorstwami prowadzącymi operacje gospodarcze w zakresie produkcji i promocji tzw. dóbr kultury (Styś, 2000, s. 138-200). W artykule przyjęto, iż młodzież - w przeciwieństwie do starszych grup odbiorców (ze względu na swoje potrzeby) - jest najbardziej narażona na celowe (agresywne) ataki ze strony firm fonograficznych. Metody oddziaływań firm fonograficznych w przyjętych przez nie strategiach rynkowych są pochodną starannie przemyślanych i opracowanych działań o charakterze perswazyjno-propagandowym. Realizacja powyższego celu była możliwa po przeprowadzeniu badań na próbie 114 przedsiębiorstw.(fragment tekstu)
EN
Author in this article describes mechanism and behavior of youth and market in the context of unique activity undertaken by recording companies operating in the field of phonographic industry. Author strives to prove the great importance of youth market for the recording companies from the prospect of making great profits. Furthermore these kind of companies are deeply confined within this market. In the latter part of article, one described the methods used by surveyed companies as concerns their interaction and activities undertaken to younger customers.(original abstract)
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Aczel A. D. (2000), Statystyka w zarządzaniu, Warszawa: PWN.
  • Gordon C. B. (1990), Music, Mood and Marketing, "Journal of Marketing", Oct., s. 94-110.
  • Klein N. (2004), No Logo - No Space, No Choice, No Jobs, Izabelin: Świat Literacki.
  • Obuchowski K. (2000), Galaktyka potrzeb, Poznań: Zysk i S-ka.
  • Olejniczuk- Merta A. (2001), Rynek młodych konsumentów, Warszawa: Diffin.
  • Styś A. (1990), Marketing w sprzedaży dóbr kultury - dylematy sfery kultury w procesie urynkowienia gospodarki, Gdańsk: WOK.
  • Tarka P. (2007), Strategie kreowania rynku w przedsiębiorstwach fonograficznych (mps pracy doktorskiej, Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu).
  • Wyber F., Sweeney J. C. (2002), The Role of Cognitions and Emotions in the Music-Approach-Avoidance Behavior Relationship, "The Journal of Services Marketing", June, vol. 6, s. 51-63.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171326633

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.