PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 102 | 87--98
Tytuł artykułu

Ocena wybranych zakładów mięsnych w oparciu o niektóre wskaźniki finansowe i model dyskryminacyjny Hołdy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Assessment of Selected Meat Plants Based on a Set of Financial Ratios and Hołda's Model
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszym artykule przedstawiona została ocena kondycji finansowej czterech średnich zakładów mięsnych na podstawie wskaźników płynności, wybranych wskaźników rentowności, wskaźników zadłużenia oraz modelu Hołdy. Przemysł mięsny w Polsce jest największym rynkiem w porównaniu z innymi branżami sektora spożywczego. Szacuje się, że wydatki na mięso i przetwory mięsne stanowią 30% wydatków na żywność. Ponadto od 2005 roku spożycie mięsa wzrasta, co wpływa na rozwój tej branży [Urban 2009]. Celem badań opisanych w tym artykule było sprawdzenie, czy wyżej wymienione wskaźniki dają jednoznaczną ocenę analizowanych zakładów. Istnieje możliwość, że ocena przedsiębiorstwa może być różna w zależności od grupy wykorzystanych wskaźników. Aby uzyskać bardziej jednoznaczną ocenę można wykorzystać model Hołdy. Funkcja dyskryminacyjna tego modelu uwzględnia bowiem niektóre wymienione wcześniej wskaźniki, a wynik określa stopień zagrożenia upadłością. (fragment tekstu)
EN
This paper presents assessment of selected middle-sized meat plants, basing on a set of financial ratios. These were: ROA, ROE, ROS, current ratio, quick ratio, total debt ratio and debt structure. It was difficult to develop a clear and objective evaluation of meat plants based on such combination of indexes. Therefore these enterprises were also evaluated using the Hołda's model. Basing on this model, the possibility of enterprise failure could be predicted. Among four evaluated meat plants, only one was close to be bankruptcy in the assessed period. (original abstract)
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • GĄSIORKIEWICZ L. 2011: Analiza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstw, Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej, Warszawa, s. 123-124.
  • GRZENKOWICZ N., KOWALCZYK J., KUSAK A., PODGÓRSKI Z. 2007: Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa, s. 207, 237.
  • HOŁDA A. 2001, Prognozowanie bankructwa jednostki w warunkach polskiej gospodarki z wykorzystaniem funkcji dyskryminacyjnej ZH, Rachunkowość 5, s. 306.
  • JAWORSKI J. 2009: Pomiar i analiza przyczynowa płynności finansowej w polskim mikroprzedsiębiorstwie, Przegląd Organizacji 7-8, s. 49-50.
  • KISIELIŃSKA J., WASZKOWSKI A. 2010: Polskie modele do prognozowania bankructwa i ich weryfikacja, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 82, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, s. 20.
  • KOPIŃSKI A. 2010: Finanse przedsiębiorstw, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław, s. 153-160.
  • KUKURBA M. 2010a: Magia liczb (2). Analiza płynności finansowej firmy, Personel i Zarządzanie 6, s. 68.
  • KUKURBA M. 2010b: Magia liczb (4). Analiza wypłacalności przedsiębiorstwa, Personel i Zarządzanie 8, s. 87.
  • LIBERTOWSKA A. 2010: Analiza finansowa a rodzaj działalności gospodarczej, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstw 6, s. 84-91.
  • PENC J. 2002: Wszechstronna ocena firmy, Przegląd Organizacji 9, s. 11-14.
  • RÓŻAŃSKI J. 2001: Ewolucja metod bankowej oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa w nowoczesnej gospodarce rynkowej, Przegląd Organizacji, 10, s. 31-34.
  • RYBICKI P. 2003: Sprawozdanie finansowe źródłem informacji o firmie, Warszawa Poltext, s. 105
  • SIERPIŃSKA M., JACHNA T. 2005: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, PWN Warszawa, s. 145, 161-168.
  • Sprawozdania finansowe analizowanych zakładów za lata 2006-2009.
  • STULICH R. 2003: Zarządzanie finansami w przemyśle mięsnym i drobiarskim, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa 8, s. 78.
  • ŚNIEŻEK E., WIATR M. 2010: Informacje o przepływach pieniężnych jako szczególny rodzaj informacji finansowej, Przegląd Organizacji 7-8, s. 56-60.
  • URBAN R. 2009: Głęboki dołek świński - źródła i skutki, Przemysł Spożywczy 3, s. 10.
  • URBAN R. 2010: Przetwórstwo mięsa, Rynek mięsa. Stan i perspektywy 38, s. 31.
  • USTAWA O SWOBODZIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ Z DNIA 2 LIPCA 2004. (DZ.U. 2004 NR 173, POZ. 1807).
  • ZIĘBA S. 2008: Rynek wieprzowiny w Polsce - część II, Gospodarka Mięsna 12, s. 24.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171327821

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.