PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 1 (14) | 119--128
Tytuł artykułu

Świadomość ekologiczna a kształtowanie się nowych postaw konsumenckich młodzieży

Warianty tytułu
Ecological Awareness and the Development of New Consumer Attitudes Among Young People
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wiele czynników składa się na wzrost substancji toksycznych w płodach rolnych i produktach żywnościowych. Uważa się, że szczególnie w ostatnich 200 latach, poczynając od czasów rewolucji przemysłowej, uległa przyspieszeniu degradacja środowiska spowodowana różnorodnymi emisjami. Również w rolnictwie, przez całe wieki bardzo bliskiemu naturze nastąpiły zmiany, które okazały się mieć istotne znaczenie dla stanu środowiska i jakości wytwarzanej żywności. Wiek XX przyniósł wielokrotny wzrost produkcji rolniczej, między innymi dzięki nawozom sztucznym, pestycydom i osiągnięciami genetyki roślin. Przyjęto nazywać to "schemizowane" rolnictwo - rolnictwem konwencjonalnym. Wskutek świadomej i nieświadomej działalności człowieka doszło do zanieczyszczenia środowiska naturalnego metalami ciężkimi, wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA), polichlorowanymi bifenylami (PCB), dioksynami, związkami fosforu i azotu oraz innymi substancjami mającymi negatywny wpływ na środowisko. Różnymi drogami związki te przedostają się do organizmu człowieka.(fragment tekstu)
EN
Young generation of Poles is interested with ecologically produced food. Young people declare their support for ecological products mainly because of their health and nutritional values. The majority of examined population of young people considered that ecological food should be cheaper than conventional one. The inquired people want to buy it in special stores with ecological food. Vegetables, milk and its products, vegetable products and grain products are preferred by young people as ecological food. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
119--128
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Morska w Gdyni
  • Akademia Morska w Gdyni
Bibliografia
  • J.Namieśnik i in., Secondaiy effects and pollutants of the environment, Gdańsk 1993
  • J.Dzieniszewski, Żywienie a niektóre nowotwory przewodu pokarmowego, "Żywienie człowieka i metabolizm" 1988 nr 2, s.83-89
  • M.Śmiechowska, Produkty rolnictwa ekologicznego jako przykład żywności bezpiecznej dla konsumenta, Materiały II Konferencji Towaroznawczej z cyklu "Żywność bezpieczna dla konsumenta", Poznań 1997, s. 109
  • U.Sołtysiak, Rolnictwo ekologiczne - historyczny przegląd metod, w: Rolnictwo ekologiczne: od teorii do praktyki, red. U.Sołtysiak, Warszawa 1993, s.24
  • J.Kowal, Metody statystyczne w badaniach sondażowych tynku, Warszawa 1998
  • J.Ozimek, Konsumenci żywności ekologicznej, "Zdrowa Żywność - Zdrowy Styl Życia" 1996 nr 1, s.13-15
  • M.Wandel, A.Bugge, Environmental concern in consumer evaluation of food quality, "Food Quality and Preference" 1997 nr 1, s. 19-26
  • E.Zysnarska, Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji żywności wytworzonej metodami ekologicznymi, Toruń 1997, s. 103
  • W.Łuczka-Bakula, Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej, Zeszyty
  • A.A.Walkowscy, Preferencje konsumenckie w spożywaniu zdrowej żywności atestowanej, "Przemysł Spożywczy" 1993 nr 6, s.152-153
  • B.Poskrobko, Edukacja ekologiczna społeczeństwa, w: K.Górka, B.Poskrobko, W.Radecki, Problemy społeczne, ekonomiczne i prawne, Warszawa 1995, s.47
  • B.Pachołek, J.Kumider, M.Małecka, Żywność naturalna = zdrowe odżywianie, "Zdrowa Żywność - Zdrowy Styl Życia" 1996 nr 2, s.4-6.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171328371

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.