PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2 | 76--84
Tytuł artykułu

Antioxidant Activity of Cosmetic Plant Extracts as a Marker of Their Quality

Warianty tytułu
Aktywność przeciwutleniająca kosmetycznych ekstraktów roślinnych jako wyróżnik ich jakości
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem niniejszej pracy było zbadanie zawartości związków fenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej 20 handlowych wodno-glikolowych, glikolowych i wodno-etanolowych ekstraktów roślinnych stosowanych w produktach kosmetycznych. Całkowitą zawartość związków fenolowych oznaczono przy użyciu odczynnika Folina-Ciocalteu'a. Ich aktywność przeciwutleniającą dwiema metodami: Ferrie Reducing Antioxidant Power (FRAP) i Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC). Ponadto sprawdzono zależność miedzy zawartością związków fenolowych w ekstraktach roślinnych a ich aktywnościąprzeciwutleniającą Wykazano, iż handlowe ekstrakty roślinne różnią sio pomiędzy sobą zawartością związków fenolowych i aktywnością przeciwutleniającą Stwierdzono, że dostępne na drodze doświadczalnej wartości wskaźników FRAP i TEAC wyznaczone dla ekstraktów roślinnych w sposób istotny zależą od zawartości w nich związków polifenolowych. Najwyższą aktywność przeciwutleniającą zarówno w teście FRAP, jak i TEAC zaobserwowano dla następujących ekstraktów roślinnych: Malpighia punicifolia, Betula alba, Rosa canina, Salix alba and Arnica montana. Ekstrakty te mogą być użyte jako naturalne antyoksydanty dla przedłużenia stabilności produktów kosmetycznych i ponadto mogą zastępować syntetyczne przeciwutleniacze. Wykazano także, iż metody FRAP i TEAC mogą być efektywnymi i wiarygodnymi metodami oceny aktywności przeciwutleniającej handlowych ekstraktów roślinnych. Wartości FRAP i TEAC są dobrymi parametrami oceny jakości ekstraktów roślinnych stosowanych w przemyśle kosmetycznym, w stosunku do zawartości w nich związków fenolowych. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this work was to screen the content of phenolics and antioxidant capacity of 20 commercial hydroglicolic, glycolic and hydroethanolic plant extracts used in cosmetic products. The total phenolic content in plant extracts was determined using Folin-Ciocalteu reagent. Their antioxidant activity was measured using two assays: Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) and Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC). Moreover, in the present work, it was checked the relationship between the total phenolic content and antioxidant capacity of plant extracts. It was demonstrated that total phenolic content and the antioxidant capacity are different for various commercial plant extracts used in cosmetic industry. It was found that the experimentally available FRAP and TEAC values of plant extracts significantly depends on their polyphenol content. The highest antioxidant activity, both in FRAP and TEAC assay, was observed for the following plant extracts: Malpighia punicifolia, Betula alba, Rosa canina, Salix alba and Arnica montana extracts. These extracts can be used as natural antioxidants for prolonging the stability of cosmetic products and besides they can replace synthetic antioxidants. It was also found that FRAP and TEAC methods can be effective and credible tests for evaluation the antioxidant activity of commercial plant extracts. FRAP and TEAC values are good parameters to assess the quality of plant extracts used in cosmetic industry, in relation to their phenolic content. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
76--84
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Glinka R., Rokicki P., Ciesliriski M., Klimczak A. (2002) Selected fruit extracts in new cosmetic forms with antioxidative function. Pol. J. Cosmet., 1, 36-42 .
  • [2] Prakash L., Satyan K.S., Mejeed S. (2003) Multifunctional ingredients: The novel face of natural. Cosmetics & Toiletries, 118 (11), 41-45.
  • [3] Brand-Garnys E.E. Van Dansik P., Brand H.M. (2001) Looking in the face of cosmeceuticals. SOFW Journal, 127 (1/2), 8-13.
  • [4] Katiyar S.K., Ahmad N., Mukhtar H. (2000) Green tea and skin. Arch. Dermatol., 136, 989-994.
  • [5] Schmid D., Zulli F., Nissen H.P., Prieur H. (2003) Penetration and metabolism of isoflavones in human skin. Cosmetics & Toiletries, 118 (9), 71-76.
  • [6] Svobodova A., Psotova I., Walterova D. (2003) Natural phenolics in the prevention of UV-induced skin damage. A review. Biomed. Papers, 147 (2), 137-145.
  • [7] Kim S.J. Lim M.H., Chun I.K., Won Y.H. (1997) Effects of flavonoids of Ginkgo biloba on proliferation of human skin fibroblast. Skin Pharmacol, 10 (4), 200-205.
  • [8] Schmid D., Zulli F. (2002) Topically applied soy isoflavones increase skin thickness. Cosmet. Toil., 117 (6), 45-50.
  • [9] Hiipakka R.A., Zhang H.Z., Dai W., Dai Q. Liao S. (2002) Structure-activity relationships for inhibition of human 5 α-reductases by polyphenols. Biochem. Pharmacol., 63 (6), 1165-1176.
  • [10] Singleton V.L. Rossi J.A. (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphor-molybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic, 16, 144-158.
  • [11] Benzie I.F.F., Strain J.J. (1996) The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a Measure of "Antioxidant Power": The FRAP Assay. Anal. Biochem., 239, 70-76.
  • [12] Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C. (1999) Antioxidant activity applying improved ABTS radical cation declorization assay. Free Radic. Biol. Med., 26 (9-10), 1231-1237.
  • [13] Katsube T., Tabata H., Ohta Y., Yamasaki Y., Anuurad E., Shiwaku K. (2004) Screening for antioxidant activity in edible plant products: Comparison of low-density lipoprotein oxidation assay, DPPH radical scavenging assay and Folin-Ciocalteu assay. J. Agric. Food Chem., 52, 2391-2396.
  • [14] Wu X., Beecher G.R., Holden J.M., Haytowitz D.B., Gebhardt S.E., Prior R.L. (2004) Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States. J. Agric. Food Chem., 52 (12), 4026-4037.
  • [15] Rice-Evans C.A., Miller N.T., Paganga G. (1997) Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in Plant Science, 4, 304-309.
  • [16] Liu H., Qiu N., Ding H., Yao R.(2008) Polyphenols contents and antioxidant capacity of 68 Chinese herbals suitable for medical or food uses. Food Res. Int., 41 (4), 363-370.
  • [17] Li H.B., Wong C.C., Cheng K.W., Chen F. (2008) Antioxidant properties in vitro and total phenolic contents in methanol extracts from medicinal plants. LWT-Food Sci. Technol., 41 (3), 385-390.
  • [18] Agbor G.A., Kuate D., Oben J.E. (2007) Medicinal plants can be good source of antioxidants: case study in Cameroon. Pak. J. Biol. Sci., 10 (4), 537-544.
  • [19] Wojdyło A., Oszmiański J., Czemerys R. (2007) Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs. Food Chem., 105 (3), 940-949.
  • [20] Mongkolsilp S., Pongbupakit I., Sae-Lee N., Sitthithaworn W. (204) Radical scavenging activity and total phenolic content of medicinal plants used in primary health care. SWU J. Pharm. Sci., 9 (1), 32-35.
  • [21] Gramza-Michałowska A., Abramowski Z., Jovel E., Hęś M. (2008) Antioxidant potential of herbs extracts and impact on HepG2 cells viability. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 7(4), 61-72.
  • [22] Technical Data Sheets of commercial plant extracts.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171329067

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.