PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | Koncepcje logistyczne w zarządzaniu przedsiębiorstwem : konferencja Ustroń, 22-24 wrzesień 1993 | 29--35
Tytuł artykułu

Logistyczny system przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedsiębiorstwa przemysłu rolno-spożywczego stanowią wyjątkowo korzystne ogniwo do rozpoczęcia budowy łańcuchów logistycznych, w szeroko rozumianym agrobiznesie. Przemysł rolno-spożywczy stanowi bowiem dział przemysłu spożywczego zajmujący się przetwarzaniem produktów pochodzenia rolniczego na żywność i używki , co w sytuacji rozwiniętego rolnictwa Wielkopolski może stanowić zalążek systemów logistycznych. Obejmować one będą strumienie surowców pochodzących z gospodarstw rolnych, a więc z hodowli i uprawy roli, które wymagają przetworzenia na artykuły spożywcze. (Pominięte zostaną w tym przypadku takie surowce jak len, przeznaczone na produkcję tkanin czy zboże lub mięso w stanie surowym przewidziane na eksport, czy też surowce pochodzące z chemii). Rozważania należy zacząć od określenia systemu logistycznego, tj. zintegrowanego systemu informatycznego w zarządzaniu łańcuchami dostaw, takiego że umożliwia ich optymalizację (m.in. poprzez symulację komputerową. automatyczną identyfikację towarów, elektroniczną wymianę danych oraz kompleksowy rachunek ekonomiczny). W ujęciu bardziej teoretycznym, w konwencji podejścia sieciowego, wśród elementów systemu logistycznego wyróżnić można: węzły i ścieżki sieci zaopatrzeniowej, rozpatrywanej w dwu warstwach, tj. fizycznej (ludzi i zasobów) i informacyjnej (ilościowego i wartościowego ujęcia). (fragment tekstu)
Twórcy
autor
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu
Bibliografia
  • S. Abt: Zarys logistyki z ćwiczeniami, AE, Poznań 1993
  • Dick Bak, lnstitut of Logistics and Distribution Management, Rola i rozwój logistyki w Wielkiej Brytanii. "Problemy Magazynowania i transportu". Zeszyt Specjalny 1992
  • R.H. Ballou: Business Logistics Management, Prentice Hall, New Jersey 1992
  • T. Kłossowski: Zarys technologii przemysłu spożywczego, Wyd. PUS, Warszawa 1966
  • R. H. Ballou: Business Logistics Management, Prentice Hall, New Jersey 1992
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171329985

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.