PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1976 | nr 81 | 315--321
Tytuł artykułu

Problemy ciemnienia emalii tytanowych

Autorzy
Warianty tytułu
Problems of Titanium Enamels Darkening
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badania przeprowadzone przez autora na różnych rodzajach emalii wykazały, że emalie tytanowe o dużej odporności na działanie kwasów, wykazują tylko minimalną odporność na działanie gotującej wody. W związku z tym zbadano kwasoodporność, ługoodporność i odporność na gotującą się wodę z kilku różniących się swym składem emalii tytanowych, w celu ustalenia, czy zmiana składników tlenkowych, daje jakieś zależności w zakresie własności chemicznych emalii. Zbadano także wpływ czasu wypalenia na odporność chemiczną. Badaniom poddano 5 różnych zestawów emalii białych - tytanowych. (fragment tekstu)
EN
Problem of white titanium enamels darkening has been described in the article. 5 sets of enamels were tested with regard to their chemo-resistance. No correlation was found between acid-resistance, water-resistance and alkalios-resistance. Chemo-resistance of enamels was found to be affected to a great extent by their composition and kilning temperature. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
315--321
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Ankerst H. - Assessment of the chemical resistence of enamels. Class - Email - Keramo - Technik , 1967, tom 18, nr 4, str. 119-127.
  • International Standard Organization: Method of test for resistance of vitreous enamels to hot sodium hydroxide - ISO/TC 107/N 126.
  • Messmer E. - Chemical properties of enameled cooking ware. Glas-Keramo-Technik, 1964, tom 15, nr 4, str. 113-115.
  • Polski Komitet Normalizacyjny: PN-68/M-77301 - Sprzęt gospodarstwa domowego. Naczynie z blachy stalowej emaliowane. W-wa 1968.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171330955

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.