PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | nr 1 | 161--166
Tytuł artykułu

Praca socjalna z bezrobotnymi w regionie tarnogórskim

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W regionie tarnogórskim bezrobocie sięga niecałe 6 procent ogółu mieszkańców tej ziemi, to jest ponad 5,5 tysiąca osób. Wśród nich są ludzie młodzi między 18 a 30 rokiem życia (blisko 36 procent). Ludzie wieku średniego od 30 do 60 lat (blisko 52 procent), wreszcie ludzie starsi około 12 procent (Dane UG w Tarnowskich Górach) Wśród nich z wyższym wykształceniem jest 0,5 procent. Ze średnim wykształceniem prawie 42 procent oraz poniżej średniego blisko 58 procent (dane z ankiet osobowych). Łatwo się zorientować, że zjawiskiem bezrobocia dotknięci są głownie ludzie młodzi oraz nisko kwalifikowani. Ale wskaźniki te nie oddają jeszcze pełnych realiów rzeczywistości bezrobotnych. Wśród nich znajdują się starcy, ludzie niedołężni, ciężko chorzy, osamotnieni, kalecy ,matki z dziećmi. Socjologicznie jest to bardzo złożone środowisko. Część bezrobotnych korzysta z zasiłków rodzinnych, pomocy społecznej, darowizn, opieki "Caritas" parafii kościelnych, czy ludzi przychylności i dobrej woli (Według MU Pracy w Tarnowskich Górach). Trzeba jednak podkreślić, że mimo tak hojnej i obfitej pomocy ze strony ludzi prawych i szlachetnych bezrobotni otrzymują od nich pomoc głównie materialną. (fragment tekstu)
Rocznik
Numer
Strony
161--166
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • SuBmann, G., Arbeit Und Imre Werte, Aachen 1997
  • Wawrzonkiewicz, A. 2005. O pojęciu wartości w ujęciu interdyscyplinarnym, in: Filozofia bliższa życiu, Warszawa
  • Stolarik, S. 1998. Stručne o dejinach filozofie. Košice: Kňazsky seminar
  • Dančišin, V. 2006. A New Name for Anarchism? In: Dianoia -Miedzynarodowe Studia Humanistyczne, Nr. 1
  • Патер, Д. 2008. Філософські есе, Суми
  • Słomski, W., Etyka, Warszawa 2007
  • Słomski, W., Bioetyka, warszawa 2007
  • Nowakowski, Z. 2001. Decydowanie w przedsiębiorstwie, Warszawa
  • Nowakowski, Z. 2001. Transformacja systemowa w Polsce, Zeszyty Naukowe WSIZiA, Warszawa
  • Sirojć, Z. 2004. Wpływ procesu integracji z Unią Europejską na zarządzanie zasobami ludzkimi w administracji państwowej, Zarządzanie Zasobami Ludzkimi, nr 2
  • Sirojć, Z. 2005. Ekonomiczeskaja transformacja w Polsze, in: Problemy powyszenia effektiwnosti inwesticjonno-stroitielnogo i żyliszcznokommunalnogo kompleksow, Moskwa
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171330967

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.