PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 1 | 293--316
Tytuł artykułu

À descoberta das origens da Violência do Génesis à parábola do Bom Samaritano (Lc 10,25-37): para uma leitura de antropologia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Discovering the origins of the violence of Genesis to the parable of the Good Samaritan (Luke 10:25-37) for a reading of religious anthropology
Języki publikacji
PT
Abstrakty
EN
The Bible is full of mythological narratives- on the concept of violence. Thus, it becomes possible to construct a biblical anthropology on this concept, appears in Bible, as a concept that is both endogenous and exogenous. Of course the Good Samaritan parable is the illustration of two forms of violence, ranging from identity to alterity.(author's abstract)
Rocznik
Numer
Strony
293--316
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instituto Politécnico de Saúde do Norte, Gandra-Paredes, Portugal
  • Instituto Politécnico de Saúde do Norte, Gandra-Paredes, Portugal
Bibliografia
  • A. A. S., n.º 10-12, 16-19, 19, 22
  • Alves, M. I. 1988. O sentido do sofrimento na Sagrada Escritura", in: Communio, 6, 1988
  • Barcia, D. 1995. Actitudes ante el dolor, el sentido cristiano del sufrimiento, em: Carthaginensis, 21
  • Cornelas Carvalho, J. 1991. O sofrimento no Antigo Testamento", in: Communio, 8
  • Couto, A. 2003. Pentateuco: caminho da vida agraciada, Lisboa: Universidade Católica Editora
  • Dadoun, R. 1998. A Violência: ensaio acerca do "homo violens". Publicações Europa América, Sintra
  • Eibach, U. 2984. El dolor del hombre y su imagen de Dios, in: Selecciones de Teología, 23
  • Ernout, A., Meillet, A. 1932. Dictionnaire Étymologique de la Langue Latine, Histoire des Mots, Paris. Librairie C. Klincksieck
  • Galot, J. - Dieu souffre-t-il?, Paris: Du Cerf
  • Girard, R. - La violence et le sacré, Paris, 14
  • Isidro Alves, M. 1988. O sentido do sofrimento na Sagrada Escritura, in: Communio, 6
  • Kueng, H. 1978. Ser cristiano, traducción del tedisco, Madrid: Cristiandad
  • Moltmann, J. 1974. Le Dieu crucifié. La croix du Christ, fondement et critique de la theólogie chrétienne, tradução do alemão, Paris: Du Cerf
  • Moltmann, J. 1992. La passión de Cristo y el dolor de Dios, in: Carthaginensis, 13-14
  • O. Rodenberg, 1987. Vom Schmerz Gottes. Ein Beitrag zur biblischen Anthropomorphie Gottes, in: Theoloogicher Beitrag, 1
  • Pinheiro Teixeira, J. A. 2002. Sofro, logo existo, Lisboa: Multinova
  • Pinheiro Teixeira, J. A. 2002. Sofro, logo existo, onde abunda o sofrimento superabunda Deus, Lisboa Multinova
  • Sousa Santos, M. 2002. O livro de Jó e o problema do sofrimento humano, in: Revista Ciltura Bíblica, 104
  • Terrien, S. 1994. Jó grande comentário bíblico, tradução do francês, S. Paulo: Paulus
  • Von Rad, G. 1957 - Théologie de l'Ancien Testament, I, tradução do alemão, Genève
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171331719

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.