PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 1 | 67--75
Tytuł artykułu

Pojem "transcendentno" a jeho chápanie v slovenskej filozofii 20. Storočia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Notion of "Transcendentness" and its Interpretation in the Slovak Philosophy of the 20th Century
Języki publikacji
SK
Abstrakty
EN
The aim of this paper is to define the term of transcendence in the 20th century Slovak philosophy. Authors of this paper focus on the using of the term in the work of religious and non-religious Slovak philosophers. The understanding of transcendence in the works of C. Dudáš, S. Š. Osuský and S. Štúr will be analyzed. The paper emphasizes that the using of the term transcendence is in Slovak neotomismus used to define the existence of God. Authors claim that the use of the term transcendence should not be limited to the categorical apparatus of contemporary philosophy of 20th century which defines this term in two different way. The first respects the ontological and epistemological attitude to the notion of transcendence. Second is understood as a fictional notion. Similarly as Kant, authors of this paper believe that transcendence is what is beyond the knowledge, something people can doubt and what is the source of critical philosophical thinking. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
67--75
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Hlinka, A. 1976. Cesty k nekonečnu. Druhé vydanie. SÚCM Rím.
  • Dudáš, C. 1943. Hľadanie absolutna, Bratislava.
  • Kant, I. 1972. Progelomena ke každé príšti metafizyce, Praha.
  • Kant, I. 1979. Kritika čistého rozumu, Bratislava 1979.
  • Osuský, S.Š. 1939. Prvé slovenské dejiny filozofie. Tranoscius, Liptovský sv.Mikuláš.
  • Osuský, S. Š. 1946. Bráň pravdu. Tranoscius, Liptovský sv. Mikuláš.
  • Heidegger, M. 200. O humanizmu, Praha.
  • Štúr, S. 1938. Problém transcendentna v súčasnej filozofii, Bratislava.
  • Krejčí, F. 1918. Filosofie posledných let prěd válkou, Praha.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171331807

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.