PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 6 | nr 1 | 32--41
Tytuł artykułu

Innowacyjność przedsiębiorstw ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Enterprises' Innovativeness with the Special Attention to Food Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W opracowaniu omówiono problematykę innowacyjności ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego. Nawiązano do ważnych teorii innowacji. Omówiono kluczowe koncepcje dotyczące polityki Unii Europejskiej w zakresie innowacji. Dokonano porównania innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego z innymi sektorami gospodarki. Zaprezentowano obszary innowacyjności w najbardziej innowacyjnych przedsiębiorstwach branży spożywczej w USA.(abstrakt oryginalny)
EN
Innovativeness' problematic aspects are discussed in the elaboration with the special attention to food industry. Important theories of innovativeness are referred to. Key concepts concerning European Union innovativeness' policy are discussed. A comparison of food industry enterprises' innovativeness with other economic sectors are made. Areas of innovativeness in the most innovative food industry enterprises in USA are presented. (original abstract)
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
32--41
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • 1. Daft R.L. (1978), A Dual-Core Model of Organizational Innovation, The Academy of Management Journal, Tom 21, Nr 2, s. 193-210.
  • 2. Drucker P. (1986), Innovation and Entrepreneurship, Harper Collins Publishers, New York, s. 37-130.
  • 3. European Commission (2006), Frequently asked questions: why does the EU need a European Institute of Technology? MEMO/06/88.
  • 4. European Commission, Reviewing community innovation policy in a changing world, COM (2009) 442 final.
  • 5. Główny Urząd Statystyczny w Szczecinie, Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2009- 2011, Informacje i opracowania statystyczne, Warszawa 2012, s. 22.
  • 6. Henderson R.M. (1990), Clark K.B., Architectural Innovation: The Reconfiguration of Existing Product Technologies and the Failure of Established Firms, Administrative Science Quarterly, Tom 35 , Nr 1, s. 9-30.
  • 7. Kessler E.H., Chakrabarti A.K. (1996), Innovation Speed: A Conceptual Model of Context, Antecedents, and Outcomes, The Academy of Management Review, Tom 21, Nr 4, s. 1143-1191.
  • 8. Lengnick-Hall C.A. (1992), Innovation and Competitive Advantage: What We Know and What We Need to Learn, Journal of Management, Tom 18, Nr 2, s. 399-429.
  • 9. OECD, Podręcznik Oslo, Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Wydanie trzecie, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Departament Strategii i Rozwoju Nauki - wydanie polskie, Warszawa 2008, ISBN 978-83-61100-13-3, Opublikowane w porozumieniu z OECD, s. 48-51.
  • 10. Rogers E. (2003), Diffusion of Innovations, Fifth Edition, Free Press, New York, s. 420-435.
  • 11. Traill B., Grunert K.G. (1997), Products and Process Innovation in the Food Industry, Blackie Academic and Professional, Londyn, s. 1.
  • 1. http://www.fastcompany.com/most-innovativecompanies/ 2012/industry/food, dzień odczytu 15.05.2013.
  • 2. http://www.bloomberg.com/slideshow/2013- 02-01/50-most-innovative-countries.html, dzień odczytu 10.06.2013.
  • ---
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171332285

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.