Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Od przełomu lat 1988 i 1989 zmieniły się zasadniczo warunki zaspokajania potrzeb konsumpcyjnych w Polsce: początkowo pogłębiła się nierównowaga rynkowa, w połowie 1989 roku dokonano tzw. urynkowienia gospodarki żywnościowej, gwałtownie wzrosły ceny nastąpiło dalsze, istotne obniżenie się dochodów realnych i poziomu życia większej części społeczeństwa, postępuje jego rozwarstwiania się pod względem ekonomicznym. Ta zmiana warunków miała wpływ również na przedmiot naszego badania - czasochłonność i sposób realizacji funkcji żywieniowej gospodarstw domowych. Zmiany polityczne oraz towarzyszące im zmiany systemu gospodarczego, a w jeszcze większym stopniu gwałtowne pogorszenie się sytuacji ekonomicznej kraju stwarzają nowa warunki funkcjonowania gospodarstw domowych, w tym realizacji przez nie funkcji żywieniowej. Ocena oddziaływania tych czynników nie jest łatwa po tak krótkim czasie. Trudne jest również przewidywanie ich przyszłego wpływu, a także ocena czynników, które mogę się dopiero pojawić, np. bezrobocie. (fragment tekstu)
Rocznik
Strony
31--45
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Dietl J., Jaworska T.: Niektóre zagadnienia rozwoju gastronomii. "Przegląd Gastronomiczny" 1982, nr 1.
- Brdek M., Krebs V.: K osobni spotrebe obyvatelstva zemi RVHP trochu jinak. "Socialisticky Obchod" 1987, nr 4.
- Janik D.: Ocena stanu żywienia dzieci i młodzieży w szkołach podstawowych i średnich woj. Łódzkiego. "Przegląd Gastronomiczny" 1987, nr 4.
- Kamiński W.: Chłodnictwo i gospodarka żywnościowa świata. Łódź 1986.
- Sztarbałło W.: Czynniki określające rozwój spożycia artykułów żywnościowych. "Przemysł Spożywczy" 1980, nr 7-8.
- Matulewicz K.: Udział rolnictwa i przemysłu spożywczego w wytwarzaniu żywności. "Wieś Współczesna" 1978, nr 9.
- Boczar K.: Ekonomika handlu. Warszawa 1976.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171333817