PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | z. 3 (9) | 89--98
Tytuł artykułu

The Influence of Information about Food Safety Management System on Purchase Decisions of Individual Consumers

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Wpływ informacji o systemie zapewnienia bezpieczeństwa żywności na decyzje nabywcze konsumentów indywidualnych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Bezpieczeństwo żywności powinno być przedmiotem troski wszystkich podmiotów biorących udział w jej produkcji i obrocie oraz organów i instytucji legislacyjnych czy kontrolnych. Informacja wyrażona słownie, bądź za pomocą znaków graficznych, zamieszczona na opakowaniach, etykietach czy obwolutach artykułów spożywczych ma swój znaczny udział nie tylko w kształtowaniu bezpieczeństwa żywności, lecz także w kształtowaniu preferencji konsumenckich, pozwalających na dokonanie wyboru produktu zgodnego z oczekiwaniami. Podjęcie decyzji o zakupie wyrobu może być również powodowane informacją nie związaną z samym wyrobem, a z systemem zapewnienia bezpieczeństwa żywności (potocznie nazywanym systemem HACCP), zapewniającym bezpieczeństwo zdrowotne produkowanych wyrobów. Wdrożenie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności przez przedsiębiorstwa produkcyjne stanowi znaczący czynnik wpływający na decyzje zakupowe konsumentów indywidualnych; aż 49% nabywców deklarowało jako determinantę zakupu informację o systemie HACCP, np. w przypadku grupy produktów mleczarskich. (abstrakt oryginalny)
EN
The article presents the result of research on the influence of information about food safety management system on purchase decisions of consumers. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
89--98
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Błaszkiewicz A., 2005. Normy a bezpieczeństwo i jakość żywności. Normalizacja 2.
  • Bobeł Ł., Leśkiewicz K., 2007. Odpowiedzialność cywilna za szkodę wyrządzoną przez niebezpieczny środek. Przem. Spoż. 3, 39-43.
  • Górna J., 2007. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. In: Zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem wyrobów. Ed. W. Łuczka-Bakuła. Prodruk, Poznań.
  • Pietryga T., Dyrdowska A., 2006. Producenci żywności pod ścisłym nadzorem. Gazeta Prawna 210 (1828).
  • Rozporządzenie Rady WE nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. 2004. Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004 r., 1-54.
  • Staniewska K., Panfil-Kuncewicz H., Staniewski B., 2006. Wybrane aspekty związane ze znakowaniem opakowań żywności. Przegl. Mlecz. 7, 30-32.
  • Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. 2001. Dz. U. RP 63, item 634, with later amendments.
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności żywienia. 2006. Dz. U. RP 171, item 1225.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171335215

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.