PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | z. 1 (7) | 29--42
Tytuł artykułu

Ekologiczne konsekwencje koncentracji produkcji trzody chlewnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Ecological Implication of Pig Production Concentration
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono problem wpływu produkcji świń na środowisko naturalne. Autorzy poddali dyskusji również relatywnie nowe problemy związane z produkcją trzody, jak dewastacja środowiska oraz społeczny koszt jego odnowy. (abstrakt oryginalny)
EN
The pig production concentration process in all the world countries is very dynamic. The main reason for that fact is not only the significant technological development but also the constant aspiration of producers to gain maximal profits. The number of pigs and pig density is still growing and provoke to origin the externalities from pig production. The research shows that in the world exist 3 major regions of pig production concentration: Europe, north-west and south Asia, central and north America. But the most ecological threats exist in European countries because the externalities of pig production in this region are the biggest on the world. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
29--42
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Agriculture Statistical Yearbook 2002. 2003. European Commission, Eurostat.
  • Anuario Porkworld 2004 - Edicao 17. 2004. www.porkword.ca.
  • Code of good agricultural practice for the protection of water. 1998. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, UK, London.
  • Delgado Ch.L., 2004. Policy, technical and environmental determinants and implications of the scaling - up og livestock production in four fast-growing developing countries: A synthesis. FAO, Washington.
  • Gołaś Z., Kozera M., Błażek M., 2005. Zróżnicowanie struktury gospodarstw trzodowych w Polsce i UE. Rocz. Nauk. SERiA 7, 1: 47-51.
  • Hartung J., 1999. Airborne emission from animal production and their impact on environment and man. Eds Kunisch and Henning.
  • Heijman W., Krzyżanowska Z., Gędek S., Kowalski Z., 1997. Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii. Fundacja Rozwoju SGGW, Warszawa.
  • Kuciński K., 2002. Gospodarka globalna. Wyd. Kurpisz, Poznań.
  • The pig sector. Agriculture. 2003. Trade and the Environment, OECD.
  • Osterberg D., Wallinga D., 2004. Addressing externalities from swine production to reduce public health and environmental impacts. Am. J. Public Health 194, 10, 1703-1708.
  • Wathes C., Hartung J., 2001. Environmental impact of livestock farming in Europe: Summary. Research Consortium Sustainable Animal Production Online Conference, Germany. www.agriculture.de/acms1/conf6/index.htm.
  • Zootechnika. 1985. Red. F. Hoszczaruk, Z. Żebrowski, W. Raczyk. PWRiL, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171336701

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.