PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | z. 1 (7) | 89--97
Tytuł artykułu

Factors Affecting Decisions Related to the Implementation of Quality Management Systems and their Results in the Opinion of Dairy Industry Companies

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Czynniki wpływające na decyzje związane z wdrażaniem systemów zarządzania jakością oraz ich skutki w ocenie przedsiębiorstw przemysłu mleczarskiego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
It present in article factors affecting decisions related to the implementation of quality management systems and positive and negative effects of their functioning. (original abstract)
Obecnie jakość jest postrzegana jako czynnik podstawowy, gwarantujący utrzymanie się na rynku przedsiębiorstw rolno-spożywczych. Osiągniecie pożądanej jakości nie jest dzisiaj możliwe bez wdrożenia systemów zarządzania jakością, spośród których największą rolę w przedsiębiorstwach rodzimych odgrywa system zarządzania jakością oraz system HACCP. Badania ankietowe dotyczące systemu zarządzania jakością według normy PN-EN ISO 9001:2001 oraz systemu HACCP były przeprowadzone wśród producentów wyrobów mleczarskich (EKD 15.5), mających swoje zakłady na terenie Wielkopolski i zatrudniających powyżej 9 pracowników. Badania wykazały dostosowanie się polskich przedsiębiorstw sektora mleczarskiego w zadowalający sposób do obowiązku wdrożenia systemu HACCP oraz umiarkowane zainteresowanie systemem zarządzania jakością, którego stosowanie nie jest obligatoryjne. Pomimo odnotowywanych efektów pozytywnych wśród jednostek, które posiadają SZJ, koszty wdrażania i certyfikowania są na tyle wysokie, że dla wielu przedsiębiorstw stanowią one barierę nie do pokonania. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
89--97
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznan University of Life Sciences, Poland
Bibliografia
  • Gaworski M., Szymańska E., 2006. Czynniki kształtujące atrakcyjność produktów mleczarskich na rynku. Przegl. Mlecz. 9, 17.
  • Penc J., 1999. Zarządzanie a produktywność i konkurencyjność firmy. In: Produktywność, konkurencyjność, integracja. Ed. J. Jagas. Wyd. Uniwersytetu Opolskiego, Opole, 88.
  • Pietrzak M., Szajner P., 2006. Raport o stanie i perspektywach rozwoju branży mleczarskiej w Polsce. In: Raport o stanie i perspektywach przemysłu rolno-żywnościowego. Warszawa.
  • PN-EN ISO 9000 Systemy zarządzania jakością - podstawy i terminologia. 2001. PKN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171336781

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.