PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2 | 27--35
Tytuł artykułu

Godność osoby ludzkiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Mówiąc o godności, należy rozróżnić pomiędzy godnością w znaczeniu pewnego zbioru praw, które przysługują człowiekowi z racji jego człowieczeństwa, oraz godnością jako atrybutem istoty ludzkiej. W tym drugim znaczeniu godność jest czymś, co człowiek posiada i czego ani nie może sam utracić, ani nie może zostać pozbawiony, podobnie jak nie można nagle przestać być człowiekiem. Godność charakteryzuje gatunek ludzki i rozciąga się na każdą jednostkę za sprawa przynależności do tego gatunku. Mówiąc zaś, że jakieś postępowanie w stosunku do jednostki jest sprzeczne z ludzką godnością, często mamy na myśli "godność" w pierwszym znaczeniu, tzn. rozumianą jako pewien zbiór praw przysługujących każdemu człowiekowi, które należy bezwzględnie respektować. Ściśle rzecz biorąc, godność w tym drugim znaczeniu jest wartością moralną, nadrzędną wobec pozostałych wartości. Wynikają z niej określone zasady, które człowiek powinien stosować zarówno w stosunku do innych, jak i samego siebie. (fragment tekstu)
Rocznik
Numer
Strony
27--35
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Warszawie
Bibliografia
  • Kozielecki, J. 1977. O godności człowieka, Warszawa.
  • Ossowska, M. 1985. Normy moralne. Próba systematyzacji, Warszawa.
  • Maritain, J. 1993. Człowiek i państwo, Kraków.
  • Taylor, Ch. 1994. The Politics of Religion.
  • Kwiatkowska, A. 1999. Tożsamość a społeczne kategoryzacje, Warszawa.
  • Darowski, R. 2002. Filozofia człowieka. Zarys problematyki. Antologia tekstów, Kraków.
  • Szewczyk, W. 1998. Kim jest człowiek. Zarys antropologii filozoficznej, Tarnów.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171336867

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.