PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | z. 2 | 52--57
Tytuł artykułu

Zróżnicowanie płynności finansowej w polskim przemyśle spożywczym w 2011 roku

Warianty tytułu
The Diversification of Financial Liquidity in the Polish Food Industry in the Year 2011
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była klasyfikacja branż przemysłu spożywczego w Polsce w 2011 r., na podstawie oceny ich płynności finansowej, przy zastosowaniu syntetycznego miernika rozwoju, wyznaczonego za metodą TOPSIS. W wyniku analizy wyodrębniono cztery klasy typologiczne, różniące się pod względem płynności finansowej. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono duże zróżnicowanie międzybranżowe pod względem podejścia do ryzyka płynności finansowej. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents the classification of the branches of the food industry in Poland in the year 2011 based on the assessment of their financial liquidity by means of a synthetic development measure, which was constructed with the TOPSIS method. As results from the analysis, four typological classes were distinguished, which differed in financial liquidity. The research revealed relatively high inter-branch diversification in the approach to the financial liquidity risk. The best financial liquidity was found in the following branches: prepared pet foods, beer, bread, fresh pastry goods and cakes, sugar, rusks and biscuits, preserved pastry goods and cakes. The branches which had problems settling their current liabilities were as follows: starches and starch products, oils and fats, meat and poultry meat products, fruit and vegetable juices, fruit and vegetables processing and preservation. (original abstract)
Rocznik
Tom
15
Numer
Strony
52--57
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Bieniasz A., Gołaś Z. 2007: Płynność finansowa gospodarstw rolnych w aspekcie przepływów pieniężnych i strategii zarządzania kapitałem obrotowym, Wyd. Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań.
  • Czekaj J., Dresler Z. 1998: Zarządzanie finansami przedsiębiorstw: podstawy teorii, PWN, Warszawa.
  • Gottlieb M., Lewczyński W. 1993: Cash flows, sprawozdanie z przepływów pieniężnych (w praktyce USA i w warunkach polskich), Instytut Przedsiębiorczości, Sopot.
  • Malina A., Zeliaś A. 1997: Taksonomiczna analiza przestrzennego zróżnicowania jakości życia ludności w Polsce w 1994 r., Przegląd Statystyczny 1, s. 44.
  • Michalski G. 2005: Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach, PWN, Warszawa.
  • Niepublikowane dane Głównego Urzędu Statystycznego 2011. F-02, statystyczne sprawozdanie finansowe, produkcja artykułów spożywczych, produkcja napojów. 2012: GUS, Warszawa.
  • Ostaszewski J. 1991: Ocena efektywności przedsiębiorstwa według standardów EWG, CIM, Warszawa.
  • Polska Klasyfikacja Działalności - PKD 2007: Złącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 24.12.2007. Dz.U. 251, poz. 1885, GUS, Warszawa, www.stat.gov.pl, dostęp 10.12.2012.
  • Sierpińska M., Jachna T. 2004: Ocena przedsiębiorstw według standardów światowych, PWN, Warszawa.
  • Sierpińska M., Wędzki D. 1997: Zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie, PWN, Warszawa.
  • Skoczylas W. 2013: Sterowanie płynnością finansową przedsiębiorstwa za pomocą controllingu finansowego, Rachunkowość 1/2013, Warszawa, s. 28-33.
  • Waśniewski T., Skoczylas W. 1996: Teoria i praktyka w analizy finansowej w przedsiębiorstwie, Warszawa.
  • Wysocki F., Lira J. 2005: Statystyka opisowa, Wyd. Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań.
  • Wysocki F. 2010: Metody taksonomiczne w rozpoznaniu typów ekonomicznych rolnictwa i obszarów wiejskich, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171337515

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.