PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | z. 2 | 92--96
Tytuł artykułu

Otwarta innowacja jako koncepcja współczesnych innowacji

Warianty tytułu
Open Innovation as a Concept of Modern Innovation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań była ocena stopnia zaangażowania przemysłu spożywczego i przetwórstwa przemysłowego w realizację założeń modelu otwartej innowacji. Jest ona alternatywą dla realizowanej powszechnie zamkniętej innowacyjności, która staje się coraz mniej efektywna. Z przeprowadzonej analizy wynika, że model otwartych innowacji nie jest domeną polskiej gospodarki. Wskazuje na to niska skłonność przedsiębiorstw do kooperacji z innymi podmiotami i wspólnego opracowania innowacyjnych przedsięwzięć. Jedną z ważniejszych przyczyn takiego stanu jest niski poziom zaufania społecznego. Nie sprzyja to tworzeniu trwałych więzi, które w koncepcji otwartych innowacji stanowią podstawę udanych wdrożeń. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents the concept of open innovation. It is an alternative to less effective concept of closed innovation. The analysis shows that the model of open innovation is not a domain of the Polish economy. It is indicated by the low propensity of enterprises to cooperate with others and work together to develop innovative projects. The main reason for this is the low level of social trust. Is not conducive to building lasting relationships, which are critical to successful implementations in the open innovation model. (original abstract)
Rocznik
Tom
15
Numer
Strony
92--96
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • Bukowski M., Szpor A., Śniegocki A. 2012: Drzemiący tygrys, spętany orzeł. Dylematy polskiej debaty o polityce innowacyjnej, Instytut Badań Strukturalnych, Warszawa.
  • Chesbrough H. 2003: Open Innovation. The New Imperative for Creating and Profiting from Technology, Harvard Business School Press, Boston.
  • Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2008-2010. 2012: GUS, Warszawa.
  • Fritsch M. 2001: Co-operation in Regional Innovation Systems, Regional Studies, nr 35(4), s. 297-307.
  • Gassmann O., Enkel E., Chesbrough H. 2010: The Future of Open Innovation, R&D Management, vol. 40(3), s. 213-221.
  • Grzybowska B. 2012: Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce - ujęcie regionalne, UWM, Olsztyn.
  • Porter M.E. 2001: Porter o konkurencji, PWE, Warszawa.
  • Schumpeter J. 1960: Teoria rozwoju gospodarczego, PWN, Warszawa.
  • Wizja zrównoważonego rozwoju dla polskiego biznesu 2050, Ministerstwo Gospodarki, www.mg.gov.pl/files/upload/8383/MG_WIZJA.pdf, dostęp 4.03.2013.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171337801

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.