PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 2 (4) | 131--138
Tytuł artykułu

Metoda oceny apetytu na ryzyko kredytowe w banku

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W systemie bankowym wprowadzane są nowe rozwiązania w zakresie zarządzania ryzykiem. Celem opracowania jest zaprezentowanie metody oceny apetytu na ryzyko kredytowe banku komercyjnego wykorzystującego modele ratingowe. Przedstawiona jest koncepcja metody oceny apetytu na ryzyko oraz wybrane przykłady jej zastosowania w powiązaniu z ryzykiem niewykonania zobowiązania przez klienta.(abstrakt oryginalny)
EN
The new risk management solutions are implemented in banking system. The aim of this article is to present the risk appetite assessment method in commercial bank using rating model. The concept of risk appetite assessment method is shown with some cases of its using in line with risk of customer default.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
131--138
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Bibliografia
  • Chyliński A., Ryzyko w działalności gospodarczej, Wydawnictwo WSM, Warszawa 2005.
  • Hull J.C., Zarządzanie ryzykiem instytucji finansowych, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2011.
  • Uchwała nr 76/2010 Komisji Nadzoru Finansowego z dnia 10 marca 2010 r. w sprawie zakresu i szczegółowych zasad wyznaczania wymogów kapitałowych z tytułu poszczególnych rodzajów ryzyka.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171338127

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.