PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | z. 2 | 182--186
Tytuł artykułu

Źródła fachowych informacji w opinii rolników

Warianty tytułu
Sources of Professional Information in the Opinion of Farmers
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przybliżono poziom wiedzy fachowej, źródła i zakres informacji oraz formy doskonalenia zawodowego preferowane przez producentów rolnych mieszkających na terenie powiatu makowskiego. Z przeprowadzonych badań wynika, że rolnicy najczęściej poszukiwali informacji ekonomicznych, związanych m.in. z opłacalnością produkcji, co w obecnej trudnej sytuacji finansowej gospodarstw rolniczych znajduje pełne uzasadnienie. Prawie połowa badanych zainteresowana była innowacyjnymi rozwiązaniami z zakresu produkcji roślinnej i zwierzęcej. Największym zainteresowaniem producentów rolnych cieszyły się porady pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, na drugim miejscu uplasowały się audycje telewizyjne, a na trzecim informacje zamieszczone w czasopismach rolniczych. Badani rolnicy uczestniczyli w takich formach doskonalenia zawodowego, jak: samokształcenie, kwalifikacyjny kurs rolniczy, studia podyplomowe oraz szkolenie branżowe. (abstrakt oryginalny)
EN
The article presents the level of expertise, sources and range of information and forms of professional development preferred by farmers, the residents of Makowski county. The study shows that farmers mostoften sought economic information related to e.g. the profitability of production, which is fully justified in the current difficult financial situation of farms. Almost half of the respondents were interested in innovative solutions in the field of crop and livestock production. When in need of professional advice most agricultural producers turned to the employees of agricultural advisory centres, followed by television programmes and information in agricultural journals. The surveyed farmers participated in the following forms of training: self-education, agricultural qualification course, postgraduate studies and industry training. (original abstract)
Rocznik
Tom
15
Numer
Strony
182--186
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Ciupał M. 2010: Wykorzystanie źródeł informacji w gospodarstwach rolniczych Małopolski o różnym kierunku produkcji, Inżynieria Rolnictwa, nr 4(122), s. 37.
  • Krzyżanowska K. 2012: Źródła informacji rolniczej w odbiorze społecznym, [W:] Media relations w sektorze rolno-spożywczym, Wydaw. SGGW, Warszawa, s. 136.
  • Krzyworzeka A. 2011: Funkcjonowanie wiedzy rolniczej, E-men tor, nr 3(40), www.e-mentor.edu.pl/artykul/index/nr/40/id/848, data dostępu 12.02.2013 r.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171338155

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.