Warianty tytułu
Cultivation of Genetically Modified Varieties in Opinion of Maize and Potatoes Growers
Języki publikacji
Abstrakty
Przedstawiono opinie producentów ziemniaka i kukurydzy odnośnie uprawy odmian zmodyfikowanych genetycznie (GMO). Opinie tych grup różniły się, przy czym większą skłonność do uprawy odmian GMO wykazywali producenci kukurydzy. W opinii producentów ziemniaka najważniejszymi czynnikami powstrzymującymi przed uprawą odmian GMO były: niesprzyjający klimat społeczny, negatywna reakcja sąsiadów oraz potencjalne problemy ze zbytem. (abstrakt oryginalny)
The article presents opinions of potato and maize producers about the cultivation of genetically modified varieties (GM). Opinions of these two groups differ significantly. Maize producers was more likely to grow GM varieties. In opinions of potato producers most important factors against GM varieties were: unfavorable social climate, reaction of neighbors andpotential selling problems. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
293--296
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Radzików
autor
- Politechnika Koszalińska
Bibliografia
- Clive J. 2011: Global status of commercialized biotech/GM crops, ISAAA, Brief, No. 43.
- Le Marre K.N., Witte C.L., Burkink T.J., Grunhagen M., Wells G.J. 2007: A second generation of genetically modified food: American versus French perspectives, Journal of Food Products Marketing, vol. 13, s. 81-100.
- Qaim M. 2009: The economics of genetically modified crops, Annual Review of Resource Economics, nr 1, s. 665-693.
- Rembeza J. 2012: GMO a międzynarodowy rynek soi, Zag. Ekon. Rol., nr 4, s. 3-14.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171338285