PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 344 Rachunkowość a controlling | 591--603
Tytuł artykułu

Strategie zarządzania kapitałem obrotowym a płynność finansowa przedsiębiorstw

Autorzy
Warianty tytułu
Strategies of Working Capital Management vs. Financial Liquidity of Companies
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie wpływu strategii zarządzania kapitałem obrotowym na płynność finansową oraz wskazanie strategii najczęściej stosowanej przez przedsiębiorstwa. W artykule zdefiniowano kapitał obrotowy, zaprezentowano strategie zarządzania kapitałem obrotowym. Szczegółowo przeanalizowano poszczególne elementy tworzące kapitał obrotowy i ich wpływ na strategie zarządzania kapitałem obrotowym. Zaprezentowano wyniki płynności finansowej. Badaniom poddano 60 przedsiębiorstw, które zostały podzielone na trzy grupy handlowe działające w grupach zakupowych branżowych, pozostałe handlowe oraz produkcyjne. Okres badań to lata 2009-2012. Wyniki badań wykazały, że średnia dotycząca płynności finansowej jest na podobnym wysokim poziomie, a najczęściej stosowaną strategią zarządzania kapitałem obrotowym jest strategia konserwatywna. Stosowana jest głównie przez firmy działające w branżowych grupach zakupowych.
EN
The purpose of this article is to present the impact of working capital management strategy on the financial liquidity of companies and to show the most frequently applied strategy. The article defines the working capital and presents strategies of working capital management. Various elements which form the working capital are discussed in detail as well as their impact on working capital management strategies. The results of financial liquidity are presented. The study involved 60 companies which were divided into three trading groups operating in the purchasing industry, the next ones were trade and production companies. The study period were the years from 2009 to 2012. The results show that the average of financial liquidity is at similar level, and the most common strategy of working capital management is conservative one. It is also used by companies in the purchasing groups.(original abstract)
Twórcy
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
Bibliografia
  • Brigham E.F., Houston J.F., 2005, Podstawy zarządzania finansami, PWE, Warszawa.
  • Czekaj J., Dresler Z., 2005, Zarządzanie finansami przedsiębiorstw. Podstawy teorii, PWN, Warszawa.
  • Kusak A., 2006, Płynność finansowa. Analiza i sterowanie, WWZ, Warszawa.
  • Michalski G., 2010, Strategiczne zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie, CeDeWu, Warszawa.
  • Nowak E., 2009, Zaawansowana rachunkowość zarządcza, PWE, Warszawa.
  • Pluta W., 2003, Planowanie finansowe w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa.
  • Pluta W., Michalski G., 2005, Krótkoterminowe zarządzanie kapitałem. Jak zachować płynność, C.H. Beck, Warszawa.
  • Sierpińska M., Wędzki D., 2005, Zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie, PWN, Warszawa.
  • Szczęsny W., 2007, Finanse firmy. Jak zarządzać kapitałem, C.H. Beck, Warszawa.
  • Wędzki D., 2003, Strategie płynności finansowej przedsiębiorstwa, Kraków.
  • Zimon G., 2014, Ryzyko handlowe w przedsiębiorstwach działających w grupach zakupowych, [w:] K. Raczkowski (red.), Bezpieczeństwo ekonomiczne obrotu gospodarczego. Ekonomia. Prawo. Zarządzanie, Oficyna a Wolters Kluwer Business, Warszawa, s. 606-616.
  • Zimon G., 2013, Kontrola i zarządzanie należnościami w przedsiębiorstwach tworzących grupy zakupowe, [w:] Czas na pieniądz. Zarządzanie finansami. Upowszechnienie i transfer wyników badań, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 689, Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia nr 50, Szczecin, s. 775-783.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171338651

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.