PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | z. CCCLXVII (4) | 27--36
Tytuł artykułu

Milk Production Quota System in Poland as an Example of Mechanisms on the Milk Market

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
System kwot mlecznych w Polsce jako przykład mechanizmów na rynku mleka
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Czynnikiem stymulującym przemiany rynku mleka w Polsce było przygotowanie producentów surowca i przetwórców do bezpośredniej konsekwencji wynikającej z włączenia mleczarstwa w obszar Jednolitego Rynku Europejskiego. Bezpośrednim efektem akcesji do UE było objęcie krajowego mleczarstwa mechanizmami Wspólnej Polityki Rolnej. Ze względu na kluczowe znaczenie kwot mlecznych dla rynku mleka ocenie poddano ich wpływ na możliwości rozwoju produkcji tego surowca. W ujęciu wojewódzkim można zauważyć, że największe znaczenie w produkcji mleka mają województwa: mazowieckie, podlaskie i wielkopolskie. Wynegocjowana kwota sprzedaży hurtowej przekraczała mnie więcej o 1 M. t skup mleka w mleczarniach. Ocenia się, że nadal istnieje możliwość poprawy mleczności krów i zwiększania produkcji mlecznej w gospodarstwach, a łączna wielkość kwot zapewni możliwości rozwoju sektora mleczarskiego w najbliższych latach. Może się jednak okazać, że osiągnięcie w kolejnych dwóch-trzech latach produkcji mleka odpowiadającej przyznanej kwocie mlecznej (wraz z rezerwą restrukturyzacyjną) stanie się barierą dalszej modernizacji sektora mleczarskiego. (abstrakt oryginalny)
EN
The main stimulating factor for changes on the milk market was the prospect of joining the Single European Market. The preparation for the open competition had its consequences on raw material production and food processing industry. The implementation of Common Agricultural Policy was the first direct effect of EU accession. Because of key importance for the milk market the production quota system was analysed. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
27--36
Opis fizyczny
Twórcy
  • Agricultural University of Poznań
  • Agricultural University of Poznań
Bibliografia
  • Informacja na temat wyników zakończonych negocjacji akcesyjnych z UE w obszarze "Rolnictwo". (2003). Sekcja Analiz Ekonomicznych Polityki Rolnej SAEPR/FAPA.
  • Kapusta F. (2004): Uwarunkowania mleczarstwa w Polsce. In: Szanse i zagrożenia rozwoju polskich obszarów wiejskich w rozszerzonej Unii Europejskiej. Ed. L. Pałasz. Szczecin: 201-206.
  • Parzonko A. (2004): Rynek mleka w "nowych" krajach Unii Europejskiej - analiza porównawcza w latach 1999-2002. Rocz. Nauk. SERiA 6, 2: 219-224.
  • Polski przemysł spożywczy. Analiza makroekonomiczna. (2000). Ed. R. Urban. IERiGŻ, Warszawa.
  • Report on the agricultural census 2002. (2004). GUS, Warszawa.
  • Rocznik statystyczny RP 2003. (2004). GUS, Warszawa.
  • Rocznik statystyczny RP 2004. (2005). GUS, Warszawa.
  • Rybicki G. (2004): Przystosowanie przetwórstwa mleka w Polsce do wymogów unijnych. Rocz. Nauk. SERiA 6, 2: 257-261.
  • Seremak-Bulge J. (2004 a): Polskie mleczarstwo w poszerzonej Unii Europejskiej. In: Wieś, rolnictwo i gospodarka żywnościowa po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Eds A. Kowalski, E. Mazurkiewicz. Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa: 235-258.
  • Seremak-Bulge J. (2004 b): Produkcja mleka. Rap. Rynk. - Rynek Mleka 27: 5-9.
  • Seremak-Bulge J. (2004 c): Przemysł mleczarski. Fundusz Współpracy, Urząd Komitetu Integracji Europejskiej, Warszawa.
  • Smolarek R. (2003): Polskie rolnictwo w Unii Europejskiej - bilans negocjacji w Kopenhadze. Biul. Inf. ARR 1, 139: 25-32.
  • Warunki członkostwa Polski w Unii Europejskiej. (2003). Biul. Inf. ARR 1, 139: 17-24.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171338669

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.