PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | z. CCCLXVII (4) | 157--166
Tytuł artykułu

World and Poland Per Capita Cheese Consumption

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Konsumpcja serów per capita w Polsce i na świecie
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Poziom konsumpcji serów na świecie jest bardzo zróżnicowany. Obszarami o największym spożyciu sera są kraje Europy Zachodniej i Skandynawii, gdzie średnie spożycie wynosi od 17 do 25 kg na osobę rocznie. W Polsce spożycie per capita jest znacznie mniejsze od średniej w Unii Europejskiej i oscyluje w granicach 10 kg na osobę rocznie. W strukturze spożycia dominują sery świeże, zarówno pod względem ilościowym, jak i wartościowym. Oprócz tego 11% gospodarstw domowych wytwarza sery świeże samodzielnie. Z kolei jeśli chodzi o intensywność konsumpcji mierzoną częstotliwością spożycia - na pierwszym miejscu plasują się sery żółte. One, jak i sery białe, są konsumowane zazwyczaj na śniadanie - tak twierdzi prawie 70% respondentów. (abstrakt oryginalny)
EN
Cheese represents vast share in consumption of dairy products as one third of collected milk is used by cheese-makers. This is one of the rare dairy products, which per capita consumption increases even in developed countries. The paper investigates changes in per capita consumption and links them with projections for Polish cheese-making industry and consumers. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
157--166
Opis fizyczny
Twórcy
  • Agricultural University of Poznań
  • Agricultural University of Poznań
Bibliografia
  • Chrostowska A. (2005): Kategorie produktów: białe i pleśniowe zyskują na znaczeniu. www.sn.tradepress.com.pl
  • Górski J., Krajewski K. (2005): Sery - polskie złoto. Integr. Eur. 52: 28-32.
  • Kaiser H.M. (2005): decomposition of changes in milk and cheese demand: www.cpdmp.cornell.edu/CPDMP/Pages/Workshops/Sacramento05/PDFs/Kaiser.pdf.
  • National Dairy Council. (2005): Nutrition and product information: www.nationaldairycouncil. org.
  • Richarts E. (2003): Bull. Int. Dairy Fed. 384.
  • Richarts E. (2004): ZMP-Marktbilanz Milch 2004. Deutschland. Europäische Union. Weltmarkt. ZMP Zentrale Markt- und Preisberichtstelle, Bonn.
  • Roczniki statystyczne rolnictwa 1973-2003. (1974-2004). GUS, Warszawa.
  • Sznajder M. (1999): Ekonomika mleczarstwa. Wyd. AR, Poznań.
  • Sznajder M., Senauer B., Asp E., Kinsey J. (1998): Zmieniający się konsument żywności. Horyzont, Poznań.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171339139

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.