PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | z. CCCLIX (3) | 109--118
Tytuł artykułu

Conditions and Perspectives of the Development of the Organic Farming in Poland

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Warunki i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Artykuł prezentuje stan rolnictwa ekologicznego i zmiany, jakie zaszły w ostatnim piętnastoleciu, w całkowitej liczbie gospodarstw ekologicznych, w wielkości ekologicznie zagospodarowanych użytków rolnych, a także w asortymencie oferowanych produktów ekologicznych. Przedstawiono również ustawodawstwo dotyczące rolnictwa ekologicznego i zasady certyfikacji. Wskazano najważniejsze problemy towarzyszące rozwojowi tego rolnictwa w Polsce, scharakteryzowano rynek produktów ekologicznych w Polsce oraz polskiego konsumenta żywności ekologicznej. (abstrakt oryginalny)
EN
This article shows the condition of the organic farming in Poland and changes that have occurred in the total number of the organic farms, in the area of the organically used land and also in the assortment of the organic products during the last 15 years. This paper describes the market of the organic food in Poland and the profile of Polish consumer of the organics. (original abstract)
Rocznik
Strony
109--118
Opis fizyczny
Twórcy
  • Agricultural University of Poznań
  • Agricultural University of Poznań
  • Agricultural University of Poznań
Bibliografia
  • Łuczka-Bakuła W. (1995): Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej. Wyd. AE, Poznań.
  • Council Regulation (EEC) No 2092/1991 of June 1991 on organic production of agricultural products and indication referring thereto on agricultural products and food stuff. (1991). Offic. J. Eur. Communit. L 198, 22.07.1991.
  • Council Regulation (EC) No 1804/1999 on organic animal production. (1999). Offic. J. Eur. Communit. L 222, 24.08.1999.
  • Makatouni A. (1998): The consumer message: What motivates parents to buy organic food in the U.K.? Results of a qualitative enquiry. In: Quality and communication for the organic market. 6th IFOAM Organic Trade Conference October 20th-23rd 1999. Florence - Italy. Eds W. Lockeretz, B. Geier. IFOAM, Florence: 149-154.
  • Richter T. (2001): Possibilities and barriers for retailing organic producst. In: Proceedings of the Conference Organic Food and Farming - Towards Partnership and Action in Europe, 10-11 May 2001, Copenhagen, Denmark. The Danish Ministry of Food, Agriculture and Fisheries, Copenhagen: 177- 187.
  • Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2003 roku. Informacja Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. (2004). IJHAR-S, Warszawa.
  • Ustawa z dnia 16 marca 2001 roku o rolnictwie ekologicznym. (2001). Dz. U. RP 38, poz. 452.
  • Żakowska-Biemans S. (2002): Czynniki warunkujące rozwój rynku żywności ekologicznej w Polsce. Typescript. Department of Organisation and Economics of Consumption WAU, Warsaw.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171339353

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.