PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | z. CCCLVIII (2) | 11--36
Tytuł artykułu

Rola i pozycja Ukrainy w procesie międzynarodowej integracji gospodarczej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
International Economic Integration: Role and Importance of Ukraine
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Głównym celem zrealizowanych badań jest analiza teoretycznych podstaw międzynarodowej integracji gospodarczej oraz przedstawienie cech i tendencji rozwojowych handlu zagranicznego Ukrainy jako czynników wpływających na pozycję konkurencyjną ukraińskiej gospodarki. Podstawowym założeniem w tej analizie jest teza, że rozwój handlu międzynarodowego na Ukrainie, zwłaszcza z jej głównymi partnerami, odzwierciedla kondycję gospodarki i jest punktem kształtowania międzynarodowej pozycji Ukrainy. Okres badań obejmuje lata 1995-2002. Dane pochodzą z Głównego Urzędu Statystyki Ukrainy oraz Polski. (fragment tekstu)
EN
In the paper are presented the resources and economic results of restructuring performance in the Ukraine economic. The review of the discussion in reamed society of the country on dangers connected with liberalisation of the Ukrainian and international trade was shown. The neccessity and benefits of these proccesses for the Ukrainian economy development were presented. (original abstract)
Rocznik
Strony
11--36
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Agroekologiczny w Żytomierzu, Ukraina
  • Agricultural University of Poznań
Bibliografia
  • Allais M. (1960): L'Europe Unie, Route de Prosperite. Paris: 100-107.
  • Aron R. (1953): Problems of European integration. Lloyds Bank Reviews April: 1.
  • Balassa B. (1962): The theory of economic integration. London: 1.
  • Bożyk P., Misala J. (2003): Integracja ekonomiczna. PWE, Warszawa.
  • Dobroczyński M. (1964): Gospodarka narodowa i gospodarka międzynarodowa. Kultura i Społeczeństwo 3: 25.
  • Doliwa-Klepacki Z. (2000): Integracja europejska. Białystok.
  • Encyklopedia popularna (1999). PWN, Warszawa: 989.
  • Guzek M. (1969): Istota i cel integracji gospodarczej. Ruch Prawn. Ekon. 1: 148.
  • Hartog F. (1953): European economic integration: A realistic conception. Weltwirschaftliches Archiv. 2: 165.
  • Heliperin H. (1957): Free trade and social welfare marginal comments on the "Ohlin Report". International Labour Review. March.
  • Kaniemiecki Z. (1967): Pojęcie i typy integracji gospodarczej. Ekonomista 1: 1.
  • Limański A., Syrek M. (2001): Integracja ekonomiczna. Warszawa.
  • Marjolin R. (1953): Europe and UNITED States in the World Economy. Durham. N.C. Duke University Press,
  • Misala J. (2001): Proces integracji gospodarczej Polski z krajami członkami UE w świetle teorii. Warszawa.
  • Misala J. (2001): Zarys teoretycznych podstaw międzynarodowej integracji gospodarczej. Warszawa: 20.
  • Myrdal G. (1956): An international economy. Harper and Brothers, New York: 11.
  • Orłowski M. (1958): Integracja gospodarcza w kapitalizmie. Warszawa: 1-2.
  • Ropke W. (1959): International order and economic integration. Dordecht: 225.
  • Rocznik statystyczny RP (2001). GUS, Warszawa.
  • Rocznik statystyczny RP (2002). GUS, Warszawa.
  • Słownik wyrazów obcych. (2002). PWN, Warszawa: 900.
  • Social Science: The United States and European Regional Economic Integration, October 1959: 210-217.
  • Triffin R. (1956): Convertibilite monetaire et integration economique. Ekonomie Appliquee. October-desember: 618-658
  • Wasilkowski A. (1969): Prawne i ekonomiczne pojęcie integracji międzynarodowej. Studia prawnicze 22: 70.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171339887

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.