PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 3(11) | 11--14
Tytuł artykułu

Badanie wybranych właściwości mechanicznych i chemicznych korzeni buraków cukrowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Study of Selected Mechanical and Chemical Properties of Sugar Beet Roots
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Znajomość właściwości mechanicznych korzeni buraków cukrowych ma znaczący wpływ na ograniczanie strat w procesie zbioru i ich przerobu. Ich poznanie umożliwia prawidłowe skonstruowanie zespołów maszyn do zbioru oraz ich przetwarzania. Wyniki takich badań pozwalają na wprowadzenie do produkcji odmian buraków cukrowych odznaczających się najlepszymi właściwościami fizyko-chemicznymi (odporność na uszkodzenia mechaniczne, zawartość cukru, itp.). Celem pracy było określenie wybranych właściwości mechanicznych (odporność na uszkodzenia mechaniczne) i chemicznych (zawartość cukru, popiołu oraz związków melasotwórczych) dla 8 wybranych odmian buraka cukrowego. W warunkach laboratoryjnych przy wykorzystaniu maszyny wytrzymałościowej Zwick/Roell Z010 wykonano pomiary i określono: siłę przebicia skórki i tkanki korzeni buraka, wartość siły niszczącej samą tkankę korzeni, odkształcenie do momentu zniszczenia tkanki wybranych odmian, naprężenie niszczące tkanki korzeni oraz współczynnik sprężystości. (abstrakt oryginalny)
EN
Knowledge of the mechanical properties of sugar beet roots have a significant impact on the reduction of losses in the process of harvesting and processing. Their knowledge allows teams to construct the proper equipment to harvest and processing. The results of the research allow for the introduction to the production sugar beet varieties characterized by the best physico-chemical properties (resistance to mechanical damage, the sugar content, etc.). The aim of the study was to determine some mechanical properties (mechanical resistance) and chemical (sugar content, ash and molasses forming components) for 8 selected varieties of sugar beet. Under laboratory condition, using a machine Zwick / Roell Z010 determined: skin and tissue beet roots puncture force, the same destructive force root tissue, the deformation until the destruction of the tissue selected varieties, root tissue breaking strength and modulus of elasticity. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
11--14
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Uniwersytet Rzeszowski
Bibliografia
  • Bzowska -Bakalarz M., 1995. Wskaźniki twardości tkanki korzeni buraków cukrowych. Zeszyty Problemowe Nauk Rolniczych, 423, 77-84.
  • Byszewski W., Ostrowska W., Pala J., 1988. Produkcja a jakość surowców roślinnych. PWN, Warszawa, 19-34.
  • Chelemskij M. Z., 1993. Technologijczeskije kaczestwa sacharnoj swiekły. Piszcz. Promyszl. Moskwa.
  • Dobrzycki J., 1984. Chemiczne podstawy technologii cukru. WNT. Warszawa, 102-138.
  • Gorzelany J., Sosnowski S., 2003. Wpływ wybranych czynników na właściwości mechaniczne tkanki korzenia buraka cukrowego. Acta Agrophysica, 2(1), 73-82.
  • Jabro, J. D., Stevens, W. B., Iversen, W. M., and Evans, R. G. 2010. Tillage Depth Effects on Soil Physical Properties, Sugarbeet Yield, and Sugarbeet Quality. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 41, 908-916.
  • Kuc P., Tendziagolska E., 2011. Plonowanie buraka cukrowego w różnych wariantach uprawy roli. Fragmenta Agronomica, 28(3), 63-69.
  • Meier U., 1997. Growth Stages of Plants. Blackwell-Verlag, Berlin, 42-49.
  • Rajewski J., Zimny L., Kuc P., 2008. Wpływ różnych wariantów uprawy konserwującej na wartość technologiczną korzeni buraka cukrowego. Problemy Inżynierii Rolniczej, 109-116.
  • Šařec P., Šařec O., 2008. Straty plonu podczas zbioru różnych odmian buraka cukrowego. Inżynieria Rolnicza 2(100), 239-245.
  • Rajewski J., Zimny L., Kuc P., 2012. Wpływ różnej uprawy konserwującej buraka cukrowego na właściwości chemiczne gleby. Fragmenta Agronomica, 29(2), 98-104.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171344515

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.