PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 40 | 125--143
Tytuł artykułu

Przemysł cukrowniczy - efekty 15 lat transformacji

Warianty tytułu
Sugar Industry - Effects of 15 Years of Transformation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W okresie transformacji rynek cukru został objęty regulacjami ustawowymi, które określiły też kierunek restrukturyzacji własnościowej przemysłu cukrowniczego. Realizacja postanowień kolejnych ustaw doprowadziła do powołania holdingów cukrowych, a następnie Krajowej Spółki Cukrowej. Równolegle do struktur tworzonych drogą administracyjną w polskim przemyśle cukrowniczym budowano grupy kapitałowe z udziałem kapitału zagranicznego, co doprowadziło do istotnych zmian struktury podmiotowej rynku. Procesy restrukturyzacji objęły wszystkie sfery funkcjonowania cukrowni, nastąpiła znaczna poprawa wskaźników ekonomiczno-produkcyjnych przemysłu cukrowniczego. Niemniej jednak jego sytuacja pozostaje trudna ze względu na sytuację na światowym rynku cukru. (abstrakt oryginalny)
EN
The article discusses reasons, course and effects of sugar industry restructuring processes from the 1990's until the campaign of 2004/2005. Principles of the sugar market functioning and sugar industry organization were introduced in so-called Sugar Act in 1994 and then in 2001. Their realization created four holding companies and then the structure named Krajowa Spółka Cukrowa. At the same time processes of consolidation and building strong capital groups by foreign capital were been happened. So there are radical changes of sugar market structure. Nowadays all polish sugar factories are concentrated into five capital groups: KSC, Südzucker, P&L, BSO and Nordzucker. Particular groups undertaken restructuring activities in order to increase their competitiveness: modernizing methods of sugar beets cultivation, organizing the resource base of sugar factories, modernizing the production property, building the new sales channels and closing the least effective sugar factories. We can noticed the improvement of all technological and economical parameters. Nevertheless the economic and financial situation of sugar industry is difficult. The main reason of that is the specific situation on the world sugar market. (original abstract)
Rocznik
Tom
40
Strony
125--143
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
Bibliografia
  • Bałtowski M., Przekształcenia własnościowe przedsiębiorstw państwowych w Polsce, PWN, Warszawa 2002, s. 226.
  • Dzieje cukrownictwa w Polsce, red. Cz. Łuczak, Poznań 1981, s. 172-174.
  • Gierszewski S., Cukrownictwo polskie w zarysie historycznym, [w:] 175 lat polskiego przemysłu cukrowniczego, red. I. Zielińska, Dom Wydawniczy Verbum, Warszawa 2001, s. 30.
  • Grabowski S., Ekonomika gospodarki żywnościowej, PWE, Warszawa 1998, s. 208.
  • Knobloch K., Ważniejsze problemy występujące w procesie przekształceń gospodarczych w przemyśle cukrowniczym, [w:] Materiały Konferencyjne "Okrągły Stół Rolniczy", Poznań 16 września 1993, s. I/4- I/5.
  • Kondrakiewicz T., Holdingi w przemyśle cukrowniczym. Procesy dostosowawcze do integracji z Unią Europejską, Wyd. UMCS, Lublin 2000, s.190.
  • Urban R., Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego w okresie długim, IERiGŻ, Warszawa 1996, s. 20.
  • Urban S., Marketing produktów spożywczych, Wrocław 1998, s. 241.
  • Waleriańczyk E., Cukrownie w okresie przekształceń systemowych, "Kontrola Państwowa 1994, nr 5, s. 64-65.
  • Wykrętowicz S., Najnowsze dzieje cukrownictwa w Polsce (1944-1989), Muzeum Narodowe Rolnictwa. Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Poznań 1997 s 317-318.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171347029

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.