PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
17 (2010) | nr 3 (70) | 190--196
Tytuł artykułu

Plonowanie i jakość ziarna owsa w zależności od wilgotności podłoża i dawki azotu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Yielding and Grain Quality of Oat Depending on Soil Moisture and Nitrogen Rate
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W latach 2006 - 2007 przeprowadzono doświadczenie wazonowe z owsem (odmiana Flamingsstern) w hali wegetacyjnej IUNG-PIB Puławy. Uwzględniono 3 obiekty ze zmienną wilgotnością gleby: 1) 60 % pojemności wodnej w całym okresie wegetacji owsa, 2) 60 % pojemności wodnej od siewu do początku krzewienia owsa, a następnie 30 % pojemności wodnej do dojrzałości pełnej, 3) 60 % pojemności wodnej od siewu do początku kwitnienia owsa, a następnie 30 % pojemności wodnej do dojrzałości pełnej oraz dwie dawki N: 1,2 i 2,4 g/wazon. Niedobór wilgotności w glebie wpływał ujemnie na wielkość plonu ziarna owsa i poszczególne elementy jego struktury, dodatnio natomiast na zawartość białka ogólnego i właściwego w ziarnie oraz udział w białku albumin, globulin i prolamin. Wyższy poziom nawożenia azotem powodował zwiększenie plonu ziarna owsa (głównie w efekcie wzrostu liczby wiech na jednostce powierzchni), a ponadto wzrost zawartości białka ogólnego i właściwego w ziarnie, plonu białka oraz udziału w białku glutelin, przy zmniejszeniu udziału albumin, globulin i prolamin. Nie stwierdzono istotnej interakcji nawożenia azotem z wilgotnością gleby w zakresie wyżej wymienionych cech. (abstrakt oryginalny)
EN
Pot experiment with oat was carried out in the years 2006 - 2007 in greenhouse of IUNG-PIB in Puławy. Three soil moisture objects - optimal soil moisture (60 % water capacity), short drought (60 % water capacity from flowering to full maturity of oat) and long drought (30 % water capacity from tillering to full maturity of oat) and two N rates - 1.2 and 2.4 g/pot were investigated. Soil moisture deficiency influenced negatively on grain yield and all yield components, but positively influenced on total and true protein content as well as share in true protein of albumines, globulines and prolamines. Higher N fertilization level caused grain yield increase (in result of panicle number increase), total and true protein content increase in grain, as well as increasing glutelines share in true protein. Share of remaining protein fractions decreased. Soil moisture and N rates interaction was insignificant. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
190--196
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Bibliografia
  • [1] Anderson W.K., Mc Lean R.: Increased responsiveness of short oat cultivars to early sowing, nitrogen fertilization and seeding rate. Aust. J. Agric. Res., 1989, 40, 729-744.
  • [2] Guillon F., Champ M.: Structural and physical properties of dietary fibers and consequences of processing on human physiology. Food Res. Int., 2000, 33, 233-245.
  • [3] Kocoń A.: Reakcja wybranych odmian pszenicy jarej na niedobór wody w podłożu. Rocz. AR Poznań, CCCLXXX, Roln., 2006, 66, 139-144.
  • [4] Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J., Woch J.: Wpływ dawek azotu na plon i jego strukturę u nowych polskich odmian owsa. Biul. IHAR, 2000, 215, 239-244.
  • [5] Maciejewicz-Ryś J., Sokół K.: Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego i nagoziarnistego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1999, 1 (18) Supl., 273-278.
  • [6] Noworolnik K., Maj L.: Plonowanie owsa nagoziarnistego na tle oplewionego w zależności od nawożenia azotem. Pam. Puł., 2005, 139, 129-136.
  • [7] Pecio A., Kubsik K.: Wpływ warunków pogody w okresie wegetacji na plon i jakość jęczmienia browarnego. Rocz. AR PoznaŃ. CCCLXXX, Roln., 2006, 66, 251-260. [8] Podolska G., Sułek A., Konopka I., Dziuba J.: Wpływ stresu suszy na plonowanie i zawartość związków alergizujących w ziarniakach pszenicy jarej odmiany Nawra. Rocz. AR Poznań. CCCLXXX, Roln., 2006, 66, 297-304.
  • [9] Rzedzicki Z.: Badania składu chemicznego wybranych błyskawicznych zbóż śniadaniowych. Bromat. Chem. Toksyk., 2005, Supl., 141-146.
  • [10] Sułek A.: Wpływ dawek azotu na plon ziarna i jego komponenty u nowych odmian owsa. Biul. IHAR, 2003, 229, 125-130.
  • [11] Szafrański W.: Wpływ poziomu i sposobu nawożenia azotowego na plonowanie wybranych odmian jęczmienia jarego i owsa w zróżnicowanych warunkach siedliskowych Podgórza. Zesz. Nauk. AR Kraków, Roln., 1995, 32, 99-111.
  • [12] Walens M.: Wpływ nawożenia azotowego i gęstości siewu na wysokość i jakość plonu odmian owsa oplewionego i nagoziarnistego. Biul. IHAR, 2003, 229, 115-124.
  • [13] Wieser H., Antes S., Seilmeier W.: Quantitative determination of gluten protein types in wheat flour by reversed-phase high-performance liquid chromatography. Cereal Chem. 1998, 75 (5), 644-650.
  • [14] Wojcieska U.: Fizjologia owsa. W: Biologia i agrotechnika owsa. IUNG Puławy, 1993, R(304), 53-94.
  • [15] Wyszyński Z., Gozdowski D., Łoboda T., Pietkiewicz S., Wołejko E.: Reakcja jęczmienia jarego browarnego w latach o zróżnicowanych opadach przy różnym nawożeniu azotem. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 2002, 481, 349-355.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171355149

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.