PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
17 (2010) | nr 4 (71) | 5--19
Tytuł artykułu

Probiotyki - historia i mechanizmy działania

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Probiotics - History and Mechanisms of Their Effect
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przekonanie o korzystnym wpływie bakterii fermentacji mlekowej na człowieka sięga czasów starożytnych. Wiadomo, że już Pliniusz Starszy zalecał stosowanie fermentowanych napojów z mleka w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Podstawy naukowe takich stwierdzeń podał jednak dopiero w XX w. rosyjski naukowiec, laureat nagrody Nobla, Ilia Miecznikow. Wiązał on stan zdrowia człowieka z obecnością określonych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, szczególną uwagę zwracając na bakterie spożywane z takimi produktami, jak kefir czy jogurt. Od tamtego czasu obserwuje się rozwój badań charakteryzujących mikroflorę jelitową człowieka i rolę poszczególnych gatunków w nim występujących, a także poszukiwanie odpowiednich szczepów bakterii mlekowych wywierających korzystny wpływ na zdrowie człowieka. W artykule omówiono historię i definicje probiotyków, ich korzystne działanie na funkcje organizmu oraz zmniejszenie ryzyka chorób. Przedstawiono mechanizmy działania probiotyków, komercyjne produkty zawierające szczepy probiotyczne i ich dawkowanie. (abstrakt oryginalny)
EN
Since ancient times, it has been believed that lactic acid bacteria have a beneficial effect on humans. It is known that Pliny the Elder recommended fermented drinks from milk to treat gastrointestinal ailments. However, as late as in the 20th century, Ilia Miecznikow, a Russian scientist and Nobel Prize winner was the first to provide a scientific basis for this statement. He linked the human health and the presence of a specific group of micro-organisms in gastrointestinal tract; in particular, his interest was devoted to bacteria contained in kefir or yoghurt eaten by people. Since that time, scientific investigations have been conducted in order to study and to characterize the intestinal micro-flora and the function of individual bacterial strains present therein. Additionally, searches have been continued with the aim to find appropriate strains of milk bacteria to exert advantageous impact on human health. In this paper, the history and definitions of probiotics are presented, as well as their beneficial effects on the functions of human organism and on the disease risk reduction. The mechanisms of probiotic effects are characterized as are the commercial products containing probiotic strains and their dosing. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--19
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Łódzka
  • Politechnika Łódzka
  • Politechnika Łódzka
Bibliografia
  • [1] Abad C.L., Safdar N.: The role of lactobacillus probiotics in the treatment or prevention of urogenital infections - a systematic review. J. Chemother., 2009, 21, 243-252.
  • [2] Anukam K., Osazuwa E., Ahonkhai I., Ngwu M., Osemene G., Bruce A.W., Reid G.: Augmentation of antimicrobial metronidazole therapy of bacterial vaginosis with oral probiotic Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14: randomized, double-blind, placebo controlled trial. Microbes Infect., 2007, 8, 1450-1454.
  • [3] Borchers A.T., Selmi C., Meyers F., Keen C.L., Gershwin M.E.: Probiotics and immunity. J. Gastroenterol., 2009, 44, 26-46.
  • [4] Dominguez-Bello M.G., Blaser M.J.: Do you have a probiotic in your future? Microbes Infect., 2008 10, 1072-1076.
  • [5] Egert M., de Graaf A., Smidt H., de Vos W., Venema K.: Beyond diversity: functional microbiomics of the human colon. Trends Microbiol., 2006, 14, 86-91.
  • [6] FAO: Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food, Report of a Joint FAO/WHO Working Group on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. London, Ontario, Kanada, 30 kwietnia i 1 maja 2002, (http://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines. pdf).
  • [7] Fuller R.: Probiotics in man and animals. J. Appl. Bacteriol., 1989, 66, 365-78.
  • [8] Fuller R. What is a probiotic? Biologist, 2004, 51, 232.
  • [9] Gulati A.S., Dubinsky M.C.: Probiotics in pediatric inflammatory bowel diseases. Curr. Gastroenterol. Rep., 2009, 11(3), 238-247.
  • [10] Gupta V., Garg R.: Probiotics. Indian J. Med. Microbiol., 2009, 27 (3), 202-209.
  • [11] Havenaar R, Huis In't Veld J.M.J. Probiotics: a general view. In: Wood BJB, editor. Lactic acid bacteria in health and disease. Vol 1. Elsevier Applied Science Publishers, London 1992, pp. 151-170.
  • [12] Huang Y., Zeng Y.: The probiotic Lactobacillus acidophilus reduces cholesterol absorption through the down-regulation of Niemann-Pick C1-like 1 in Caco-2 cells. Br. J. Nutr., 2009, doi: 101017/S0007114509991991.
  • [13] Lilly D.M., Stillwell R.H.: Probiotics: Growth promoting factors produced by microorganisms. Science, 1965, 147, 747-748.
  • [14] Mach T.: Clinical usefulness of probiotics in inflammatory bowel diseases. J. Physiol. Pharm., 2006, 57 (9S), 23-33.
  • [15] Miecznikow E.: O naturze ludzkiej - Zarys filozofii optymistycznej (tłumaczenie F. Wermiński). Wyd. Biblioteka Naukowa, Warszawa 1907.
  • [16] Naidu A.S., Bidlack W.R., Clemens R.A.: Probiotic spectra of lactic acid bacteria (LAB). Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 1999, 39, 13-126.
  • [17] Neish A.S.: Microbes in gastrointestinal health and disease. Rev. Bas. Clin. Gastroenterol., 2009, 136, 65-80.
  • [18] Nova E. Warnberg J., Gomez-Martinez S., Diaz L.E., Romeo J., Marcos A.: Immunomodulatory effects of probiotics in different stages of life. Br. J. Nutr., 2007, 98 (S1), S90-95.
  • [19] Oelschlaeger T.A.: Mechanisms of probiotic actions - a review. Int. J. Med. Microbiol., 2009, doi:10.1016/j.ijmm.2009.08.005.
  • [20] Parker R.B.: Probiotics, the other half of the antibiotic story. Anim. Nutr. Health, 1974, 29, 4-8.
  • [21] Raoult D.: Obesity pandemics and the modification of digestive bacterial flora. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis., 2008, 27, 631-634.
  • [22] Rasic J.L.J., Kurmann J.A.: Yoghurt. Scientific, Grounds, Technology, Manufacture and Preparations, v.1, Technical Dairy Publ. House, Copenhagen 1988, Denmark.
  • [23] Reiff C., Kelly D.: Inflammatory bowel disease, gut bacteria and probiotic therapy. Int J. Med. Microbiol., 2009, doi:10.1016/j.ijmm.2009.08.004.
  • [24] Salminen S.: Uniqueness of probiotic strains. Int. Dairy Fed. Nutr. Newsl., 1996, 5, 16-18.
  • [25] Sanders M.E.: How do we know when something called "probiotic" is really a probiotic? A guideline for consumers and health professionals. Func. Food Rev., 2009, 1, 3-12.
  • [26] Sanders M.E., Gibson G., Harsharnjit S.G., Guarner F.: Probiotics: their potential to impact human health, CAST Issue Paper, 2007, 36, 1-20.
  • [27] Saulnier D.M.A., Spinler J.K., Gibson G.R., Versalovic J.: Mechanisms of probiosis and prebiosis: considerations for enhanced functional foods. Curr. Opin. Biotechnol., 2009, 20, 135-141.
  • [28] Schaafsama G.: State-of-the-art concerning probiotic strains in milk products. IDF Nutr. Newsl., 1996, 5, 23-24.
  • [29] Schrezenmeir J., de Vrese M.: Probiotics, prebiotics and synbiotics-approaching a definition. Am. J. Clin. Nutr., 2001, 73, 361S-364S.
  • [30] Serkowski S.: Mleko i mleczarstwo w oświetleniu hygieny i bakteryologii. Wyd. Gebethner i Wolff, Warszawa 1907.
  • [31] Smetanski R.: Sfermentowane napoje mleczne. Dział Wydawnictw Społem, 1948.
  • [32] Sperti G.S.: Probiotics. West Point (CT): AVI Publishing Co. 1971.
  • [33] Vasiljevic T., Shah N.P.: Probiotics - from Metchnikoff to bioactives. Int. Dairy J., 2008, 18, 714-728.
  • [34] Werfel T.: Inside-Out. Probiotics and atopic dermatitis. Hautarzt., 2009, 60, 802-808.
  • [35] Wickens K., Black P.N., Stanley T.V.: Mitchell E., Fitzharris P., Tannock G.W., Purdie G., Crane J.: A differential effect of 2 probiotics in the prevention of eczema and atopy: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. J. Allergy Clin. Immunol., 2008, 122(4), 788-94.
  • [36] Zychowicz C., Cieplińska T.: Czy polskie probiotyki wywodzą się z Olsztyna? Pediatria Współczesna, 2002, 4/1, 89.
  • [37] Clarification of the definition of a probiotic - http://www.isapp.net
  • [38] Global Probiotics Market Worth $19.6B by 2013 - http://www.naturalproductsinsider.com
  • [39] Products with Probiotics - http://www.usprobiotics.org
  • [40] World Gastroenterology Organization (WGO) - http://www.world.gastroenterology.org
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171355585

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.