PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 7 | nr 4 | 22--32
Tytuł artykułu

Structure of Organic Farming's Cultivations in the Selected EU Countries in 2004-2012

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Struktura upraw rolnictwa ekologicznego wybranych krajów UE w latach 2004-2012
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem opracowania jest analiza struktury użytkowania gruntów wykorzystywanych przez rolnictwo ekologiczne w krajach należących do UE, dla których EUROSTAT udostępnił odpowiednie dane statystyczne. Badanie objęło lata 2004-2012. Do klasyfikacji struktury użytkowania gruntów zastosowano metodę analizy skupień. Analiza taksonomiczna umożliwiła wydzielenie ze zbioru danych 5 podgrup o charakterze przekrojowo-czasowym, które cechują się podobnymi strukturami upraw. Odpowiedzią sektora rolnego na wzrastający popyt na produkty ekologiczne jest zwiększanie areału upraw bądź zmiana struktury użytkowania ziemi (celem dopasowania oferty produktowej do popytu). Jednak, przeprowadzone badania nie wykazały zasadniczych zmian struktury wykorzystania gruntów w czasie, czego następstwem jest znaczny stopień stabilizacji struktury podaży. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this study is to analyze the structures of land use in organic farming in the EU countries, for which EUROSTAT made the statistics available. The survey concerns the period between 2004 and 2012. The method of data clustering has been used there in order to classify the structure of land use. The taxonomic analysis allowed for differentiating 5 subgroups from the database. They have cross-sectional and time-series character as well as similar cropping patterns. The agricultural sector reacted to the increasing demand for organic products in two ways: by the extension of the crops' acreage or by the change in the structures of land use (in order to match the product offer with the demand). However, the conducted surveys did not reveal the essential changes in the structures of land use. In consequence, a significant level of stabilization of supply's structure was noted. (original abstract)
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
22--32
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Agriculture in Cracow, Poland
  • University of Agriculture in Cracow, Poland
Bibliografia
  • 1. Krasowicz S. (2009), Możliwości rozwoju różnych systemów rolniczych w Polsce, Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 4, s. 110-121.
  • 2. Łuczka-Bakuła W. (2005), Rozwój rolnictwa ekologicznego oraz dystrybucji i konsumpcji jego produktów, Wieś i Rolnictwo, nr 2, s. 179-182.
  • 3. Łuczka-Bakuła W. (2007), Rynek żywności ekologicznej, PWE, Warszawa.
  • 4. Runowski H. (1996), Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • 5. Smoluk-Sikorska J. (2010), The condition of organic farming and market of its products in the European Union. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4(18), s. 87-95.
  • 6. Strojny J. (2012), Struktura upraw rolnictwa ekologicznego i jej ewolucja w wybranych krajach europejskich w latach 2007-2010, Handel Wewnętrzny, t. 2, s. 267-276.
  • 7. Willer H., Kilcher L. (2011), The world of organic agriculture, Statistics and Emerging Trends 2011. IFOAM and FiBL, Bonn.
  • 8. Żakowska-Biemas S., Gutkowska K. (2003), Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171357035

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.