PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 11(26) | z. 2 | 95--105
Tytuł artykułu

Rolnicy województwa pomorskiego i ich gospodarstwa w pierwszym roku członkostwa Polski w Unii Europejskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Farmers of the Pomeranian Province and their Farms in the First Year of Polish Membership in the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Praca zawiera wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w województwie pomorskim po pierwszym roku członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Gospodarstwa, które zostały uwzględnione w badaniach, były zróżnicowane pod względem wielkości: od 1,5 ha do około 150 ha UR. Rolnicy województwa pomorskiego, korzystający z bezpośrednich dopłat do gruntów rolnych, przeznaczyli je przede wszystkim na bieżącą działalność rolniczą (73% wszystkich badanych). Zapytani o decyzje związane ze zmianą profilu produkcji po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej w większości odpowiedzieli, że zamierzają pozostać przy obecnym rodzaju produkcji (82%). Na uwagę zasługuje fakt, iż respondenci posiadający wykształcenie wyższe rolnicze osiągnęli prawie dwukrotnie większe dochody (2 118,17 zł z 1 ha UR) niż średnio, zaś ci bez wykształcenia (średnio 167,35 zł z 1 ha UR) zaledwie 14% średniej kwoty dochodów uzyskiwanych przez ankietowane gospodarstwa. Obostrzenia jakościowe dotyczące sprzedaży płodów rolnych nie wpłynęły zasadniczo na zmniejszenie dochodów badanych rolników (70%). (abstrakt oryginalny)
EN
The study contains the results of questionnaire surveys conducted in the Pomeranian province after the first year of Polish membership in the European Union. The inspected farms varied in size, from 1.5 ha to 150 ha of agricultural land. Farmers of the Pomeranian province, being asked about the decisions related to the change of production profile after the EU accession, in most cases (82%) responded that they are going to continue the current type of agricultural production. Respondents in most cases (70%) did not indicate that quality barriers caused a reduction of their products sales. A majority (73%) of the examined beneficiaries of direct subsidies to agricultural lands used these funds for the current agricultural activity. Respondents with higher agricultural education madę almost a twice higher income (2 118.17 PLN/hectare) than the average. Farmers without education received on average only just 167.35 PLN per 1 ha, which constitutes only 14% of the average amount achieved by the surveyed farms. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
95--105
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • Chyłek E. K. [2005]: Proces modernizacji rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce. Wieś i Rolnictwo nr 3, s. 19.
  • Dzun W. [2004]: Gospodarstwa rolne w procesie transformacji systemowej (1990-2002). Wieś i Rolnictwo nr 1, ss. 43-64.
  • Fabisiak A. [2005]: Przemiany struktury obszarowej gospodarstw w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Roczniki Naukowe SERiA t. VII, z. 1, s. 30.
  • Gołaś Z., Kozera M., Błążek M. [2005]: Zróżnicowanie struktury gospodarstw trzodowych w Polsce i UE. Roczniki Naukowe SERiA t. VII, z. 1, s. 51.
  • Józwiak W. [2005]: Polskie towarowe gospodarstwa rolne przed i po 1 maja 2004 roku. Wieś i rolnictwo nr 4, ss. 57-62.
  • Klepacki B. [2005]: Wykształcenie jako czynnik różnicujący zasoby, organizację i wyniki ekonomiczne gospodarstw rolniczych. Roczniki Naukowe SERiA t. VII, z. 1, s. 127.
  • Maciejewski K., Pondel H. [2005]: Polskie rolnictwo na tle rolnictwa nowych krajów członkowskich UE. Roczniki Naukowe SERiA t. VII, z. 4, s. 253.
  • Wasilewski K. [2005]: Wiejska inteligencja. Społeczny rodowód, okoliczności zamieszkania na wsi i sytuacja materialna. Wieś i Rolnictwo nr 3, s. 118.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171359519

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.