PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 5 | nr 1-4 | 57--68
Tytuł artykułu

Rentowność rynku żywności ekologicznej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Profit Market Organic Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rynek żywności ekologicznej jest najbardziej dynamicznym sektorem produkcji żywności na świecie. Od początku lat dziewięćdziesiątych wzrasta około 20% rocznie. W 2008 roku, na całym globie, 35 milionów hektarów ziemi zagospodarowanych było zgodnie z metodami ekologicznymi (tzn. podlegało przewidzianej systemie prawnym certyfikacji). W 120 krajach na świecie istnieje ponad 1,5 mln gospodarstw ekologicznych. W Polsce rynek żywności ekologicznej jest mały, a główne potrzeby tego rynku zaspokajane są przez import żywności ekologicznej. Artykuł pokazuje dlaczego producenci nie wytwarzają żywności ekologicznej.(abstrakt oryginalny)
EN
Organic food market is the most dynamical sector of food product on the world. Organic food production increase from the beginning of the 90's about 20% for each year. In 2008 total raising area is more than 35 million hectares. In 120 countries on the world there are more than 1,5 million ecological farms. But in Poland organic food market is very small and only main needs are satisfied by imported organic food. The article demonstrates why Polish market experiences the deficiency of organic food.(original abstract)
Rocznik
Tom
5
Numer
Strony
57--68
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wydział Zarządzania w Ciechanowie (WSM)
Bibliografia
  • Barkley A. (2002), Organic Food Growth: Producer Profits and Corporate Farming, Risk and Profit Conference, Department of Agricultural Economics, Kansas State University, Manhattan, Kansas, August 15-16.
  • Begg D., Fisher S., Dornbush R. (2003), Mikroekonomia, PWE, Warszawa.
  • Burgmans A., Cescau P. (2004), Unilever Environmental Report.
  • Dosch T., Gerber A. (2007), Die Ökologische Lebensmittelwirtschaft in Deutschland 2006. www.soel.de [06.04.2007].
  • Łuczka-Bakuła W. (2007), Rynek żywności ekologicznej, PWE, Warszawa.
  • Łuczka-Bakuła W., Smoluk-Sikorska J. (2010), The Organic Fruit And Vegetables Price Level And The Development Of Organic Food Market, "Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering", Vol. 55(4).
  • Marciniak S. (2006), Makro i mikroekonomia, Podstawowe problemy, PWN, Warszawa.
  • Newerli-Guz J., Śmiechowska M. (2004), Żywność ekologiczna w opinii młodych Europejczyków, Żywienie Człowieka i Metabolizm, suplement 1, 2, Warszawa.
  • Nordhaus W.D., Samuelson P.A. (2004), Ekonomia t.1, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Oberholtzer L., Dimitri C., Greene C. (2005), Price Premium Hold on as U.S. Organic Produce Market Expands, VSG-308-01, Economic Research Service/United States Department of Agriculture.
  • Richter T. (2005), Okologisch Market Erschliessen; The Organic Market in Germany, Overview and information on market Access; Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FBiL), Frick, Frankfurt, Vienna.
  • Rozporządzenie w prawie dozwolonych substancji dodatkowych, Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511.
  • Rozporządzenie Rady (WE) w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r.; Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 11 z dnia 15 stycznia 2011 r.
  • Samuelson W. F., Marks S. G. (1998); Ekonomia menedżerska, PWE, Warszawa .
  • Schober T. M. (2010), Organic Trends Benefit Farmland, USDA Market News; December
  • Szołtysek K. (2004), Zarys problematyki żywności ekologicznej, Wydawnictwo AE im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław.
  • Sustainable consumption and production (2003), United Nations Environment Programme.
  • Szymańska K. (2008), Dochód czynnikiem kształtującym popyt na żywność ekologiczną, III Krakowska Konferencja Młodych Uczonych, Fundacja studentów i Absolwentów AGH w Krakowie ACADEMICA, Kraków.
  • Szymańska K. (2010), Żywność ekologiczna elementem konkurencyjności przedsiębiorstwa; [w:] Ekonomiczne i organizacyjne aspekty konkurencyjności przedsiębiorstw; red. Pierzak M., Gąsiorowska E., PWSZ w Ciechanowie, Ciechanów.
  • Szymańska K. (2011), Żywność ekologiczna - rozwój a potrzeby społeczeństwa; [w:] Rola dokonań młodych naukowców a możliwości osiągnięcia sukcesu naukowego i zawodowego" pod red. Kuczera M., wydawnictwo: CREATIVETIME, Kraków.
  • Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 16 marca 2001 roku, Dz.U. 2000 nr 38, poz. 452.
  • Waszkiewicz-Robak B. (2002), Substancje dodatkowe w rynkowych produktach spożywczych, "Przemysł Spożywczy" nr. 5.
  • Willer H. and Kilcher, L., (red.) (2010), The World of Organic Agriculture - Statistics and Emerging Trends 2010, IFOAM, Bonn.
  • Zdrojewska I. (red.) (2010), Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Biuro Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych, Warszawa.
  • http://www.rolnictwoekologiczne.org.pl/13_127.html; [2011-11-02].
  • http://www.ppr.pl/artykul-rolnictwo-ekologiczne-legislacja-ue-149596-dzial-3967.php [2011-11-02]
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171360933

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.