PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 6 | nr 1-4 | 17--28
Tytuł artykułu

Ryzyko inwestycyjne na rynkach finansowych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Investment Risks of Financial Markets (Theory and Practice)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem artykułu jest rola przedsiębiorstwa i jego funkcje, jakie spełnia we współczesnej gospodarce. Tezą artykułu jest to, że przedsiębiorstwo realizując swoje indywidualne cele spełnia także funkcje społeczne, bez których niemożliwy jest rozwój gospodarczy i zaspokojenie rosnących potrzeb zbiorowych. Artykuł składa się z trzech części, w których autor podejmuje problematykę celu przedsiębiorstwa, otoczenia rynkowego i nierynkowego przedsiębiorstwa oraz źródeł finansowania sektora publicznego. Wniosek końcowy sprowadza się do postulatu racjonalności instytucji otoczenia nierynkowego, od których w dużej mierze zależy wykorzystanie potencjału materialnego i intelektualnego przedsiębiorstw.(abstrakt oryginalny)
EN
The intention of this article is to present the essence and the main risks in the business. Broader risk issues have been highlighted in the placement of funds in the financial markets. The article discusses the correlation of income and risk, focusing on the principle that higher income is usually associated with a higher risk. Also, extending the term of the deposit affects the higher risk. Secondly, there are discussed the great potential for reducing investment risk in today's financial markets with the use of effective methods of investing, pointing to the benefits of portfolio investment. Diversification of risk is an important criterion for the relative safety of money market funds to invest.(original abstract)
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
17--28
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Bibliografia
  • Bereza S. (1995) Zarządzanie ryzykiem bankowym,ZBP, Warszawa.
  • Jajuga K. (1994) Jak inwestować w papiery wartościowe, , Warszawa.
  • Jajuga K., Jajuga T. (1996) Inwestycje,PWN, Warszawa.
  • Jaworski W. L., Zawadzka Z. (2001) Bankowość,Poltext.
  • Jorion P. (2001) Value at risk, Mc Graw HiM, New Jork
  • Mishkin F. C. (2002) Ekonomia pieniądza, bankowości i rynków finansowych, PWN, Warszawa.
  • Morgan J. P. (1994) Introduction to Risk Metries, New Jork.
  • Smaga E. (1995) Ryzyko i zwrot w inwestycjach,FRR, Warszawa.
  • Tarczyński W., Mojsiewicz M. (2001) Zarządzanie ryzykiem,PWE, Warszawa.
  • Zaręba A. (2010); Giełda - podstawy inwestowania,Onepress, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171361275

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.