PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 16 | nr 47 Klasyfikacja i analiza danych - teoria i zastosowania | 469--476
Tytuł artykułu

Wykorzystanie metod wielowymiarowej analizy danych spektralnych do identyfikacji i klasyfikacji polskich miodów

Warianty tytułu
The Application of Multivariate Analysis of Spectra Data in the Identification and Classification of Polish Honeys
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie metody klasyfikacji i badania autentyczności produktu na przykładzie miodu. Dla konsumenta miodu jego autentyczność oznacza oryginalność i zgodność z deklarowanym pochodzeniem zarówno botanicznym, jak i geograficznym. W etapie pierwszym prezentowanej metody otrzymano dane spektralne absorpcji promieniowania podczerwonego dla szeregu dokładnie określonych pod względem botanicznego i regionalnego pochodzenia próbek miodu. Pomiary takie są metodą badań bardzo szybką, dokładną i powtarzalną, wymagającą małej ilości badanej próbki, która w trakcie badań nie ulega zniszczeniu. W drugim etapie badania przeprowadzono analizę danych spektralnych metodą głównych składowych i metodą dyskryminacji, w wyniku której otrzymano funkcje klasyfikacyjne. Funkcje te mogą być wykorzystane do klasyfikacji nowych przypadków. (fragment tekstu)
EN
Infrared Fourier transform spectroscopy with attenuated total reflection (ATR) sampling and multivariate analysis were used for the identification and classification of Polish honey. This method is rapid, non-destructive, with high precision and reliable detection. The 50 honey samples of multifloral and unifloral from different floral sources were precisely measured in mid-infrared region and analyzed with the use of principal component (PCA) and discriminant analysis. (original abstract)
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna im. Karola Adamieckiego w Katowicach
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
Bibliografia
  • Bertelli D., Plessi M., Sabatini A. (2007), Classification of Italian honeys by mid-infrared diffuse reflectance spectroscopy (DRIFTS), Food Chemistry, 101, 1565-1570.
  • Kelly J.F.D., Downey G., Fouratier V. (2004), Initial Study of honey adulteration by sugar solutions using midinfrared (MIR) spectroscopy and chemometrics, "Journal of Agricultural and Food Chemistry", 52, 33-39.
  • Metody statystycznej analizy wielowymiarowej w badaniach marketingowych (2004), red. E. Gatnar, M. Walesiak, AE, Wrocław.
  • Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
  • Ruoff K., Luginbuhl W. (2006), Authentication of the botanical and geographical origin of honey by mid-infrared spectroscopy, "Journal of Agricultural and Food Chemistry", 54, 6873-6880.
  • Stanisz A. (2007), Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach medycyny, t. 3, Analizy wielowymiarowe, Stat Soft Polska Sp. z o.o., Kraków.
  • Walesiak M. (1996), Metody analizy danych marketingowych, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171368889

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.