PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
18 (2014) | nr 4 (152) | 45--53
Tytuł artykułu

Quality assessment of the operation process of the HEID technological line threshing unit for corn cobs

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Ocena jakości procesu eksploatacji zespołu omłotowego kolb kukurydzy linii technologicznej HEID
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W artykule przedstawiono ocenę jakości pracy zespołu omłotowego linii technologicznej HEID w firmie SAATBAU Sp. z o. o. w Środzie Śląskiej. Oceny łuszczarki CIMBRIA dokonano na podstawie powstałych po omłocie makro i mikrouszkodzeń ziarna oraz poprzez określenie jego siły i energii kiełkowania ziarna. Badania przeprowadzono dla pięciu odmian kukurydzy: Bosman, Sl Normo, Odilo, Okato, Wikana. Do wyznaczenia uszkodzeń mechanicznych ziarna wykorzystano metodę kolorymetrii. Największe makro- uszkodzenia ziarna stwierdzono na poziomie 4,2%, a mikrouszkodzenia na poziomie 14,5%. Zwiększone wartości uszkodzeń występowały po jego omłocie. Największa siła kiełkowania wynosiła 96%. Na tej podstawie stwierdzono, że jakość procesu eksploatacji zespołu omłotowego odpowiadała normie.(abstrakt oryginalny)
EN
The article presents the quality assessment of the operation of HEID technological line threshing unit in SAATBAU Sp. z o.o. company in Środa Śląska. Evaluation of the CIMBRIA abrasive machine was made based on the macro and micro damages of seeds, which were made after threshing and through determination of seeds germination capacity and energy. Tests were carried out for five corn varieties: Bosman, Sl Normo, Odilo, Okato, Wikana. The calorymetric method was applied for determination of mechanical damages to seeds. The biggest macro-damages were reported at the level of 4.2% and micro-damages at the level of 14.5%. The increased values of damages occurred after threshing. The highest germination capacity was 96%. On this basis it was stated that the quality of the operation of the threshing unit was within the norm.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
45--53
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Wroclaw University of Environmental and Life Sciences
  • Wroclaw University of Environmental and Life Sciences
  • Wrocław University of Environmental and Life Sciences
  • University of Agriculture in Cracow, Poland
  • cSAATBAU Sp. z o. o. in Sroda Slaska
Bibliografia
  • Bieniek, J.; Zawada, J.; Molendowski, F.; Komarnicki, P.; Kwietniak, K. (2013). Ocena jakości pracy linii technologicznej do obróbki kolb i ziarna kukurydzy. Inżynieria Rolnicza,4(147), 17-25.
  • Dragańska, E. (2010). Prognoza rozwoju i plonowania kukurydzy uprawianej na ziarno w Polsce w aspekcie wybranego scenariusza zmian klimatu. Olsztyn, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego, ISSN 1509-3018.
  • Dubas, A. (2004). Technologia produkcji kukurydzy. Warszawa, Wydawnictwo Wieś Jutra, ISBN 83-89503-17-4.
  • Grundas, S.; Sosnowski, S.; Pecen, J. (2002). Meaning of wheat grain endosperm cracks detected by x-ray method. Proceedings of the International Scientific Conference Agrotech Nitra, 125-129.
  • Instrukcja obsługi łuszczarki MR20, PNr 609038.
  • Kowalik, I. (2011). Zbiór kukurydzy w technologii ziarnowej. Kukurydza, 2(39), 10-15.
  • Księżak, J. (2008). Regionalne zróżnicowanie uprawy kukurydzy w Polsce w latach 2000-2006. Acta Agricultura, 7(44), 47-60.
  • Molendowski, F. (2006). Badania porównawcze kombajnu Bourgoin JDL 410D z Bourgoin GX 406A. Inżynieria Rolnicza, 3(76), 327-333.
  • Radzyńska, S.; Szymańczak, T. (2010). Kukurydza - koszty uprawy, oszczędzać czy nie? Kukurydza, 1(36), 26-27.
  • Sęk, T.; Przybył, J. (1998). Eksploatacja agregatów do zbioru kukurydzy na ziarno i CCM. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, ISBN 83-7160-138-7.
  • Szymanek, M.; Dreszer, K. (2011). Wpływ zespołu omłotowego na stopień omłotu i straty ziarna kukurydzy. Inżynieria Rolnicza, 4(129), 289-294.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171370753

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.