PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | z. 6 | 307--312
Tytuł artykułu

Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem branży spożywczej

Warianty tytułu
Innovative Activity of Enterprises in Poland with Particular Emphasis on the Food Sector
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono wyniki badań innowacyjności przedsiębiorstw ze szczególnym zwróceniem uwagi na branżę spożywczą. Dokonano przeglądu literatury związanego z ewolucją pojęcia innowacji. Wyniki badań wskazują na niski stopień innowacyjności wśród przedsiębiorstw produkujących wyroby spożywcze. Tylko 12,4% przedsiębiorstw wdrożyło jakiekolwiek innowacje w latach 2010-2012. Również innowacyjność na poziomie makroekonomicznym nie była zadowalająca. Na podstawie syntetycznego wskaźnika innowacyjności wskazano, że Polska jest na czwartym miejscu od końca wśród krajów Unii Europejskiej i znalazła się w grupie umiarkowanych innowatorów. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents the results of enterprises innovation research with particular attention to the food industry. The literature review associated with the innovation evolution concept was made. The research results indicate a low level of innovation among enterprises producing foodstuffs. Only 12.4% of companies have implemented any innovation in 2010-2012. Also innovation at the macro level is not satisfactory. On the basis of the innovation synthetic indicator, Poland is on the fourth place from the end among the EU countries and Poland was in the moderate innovators group. (original abstract)
Rocznik
Tom
16
Numer
Strony
307--312
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Berliński L. 2003: Istota innowacji w przedsiębiorstwie, Przegląd Organizacji, 7-8, 14-17.
  • Białoń L. 2006: Zarządzanie firmą, [w:] S. Marciniak (red.), Makro i mikroekonomia, podstawowe problemy, PWN, Warszawa, 332-229.
  • Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2009-2011. 2012: GUS, 21-47.
  • Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2010-2012. 2013: GUS, 29-78.
  • Europa 2020. Strategia na rzecz inteligentnego i zrównoważonego rozwoju sprzyjającemu włączeniu społecznemu. 2010: Komisja Europejska.
  • Freeman C. 1982: The Economics of Industrial Innovation, F. Pinter, London, 25-27.
  • Grzelak M. 2011: Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena. Uwarunkowania. Rozwój. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 127-160.
  • Grzybowska B. 2012: Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce - ujęcie regionalne, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 200-224.
  • Innovation Union Scoreboards 2014. 2014: European Commission, 4-7.
  • Jasiński H. 1992: Przedsiębiorstwo innowacyjne na rynku, KiW, Warszawa, 25.
  • Kotler P. 1991: Marketing Management, Prentice Hall, New Jersey, 342.
  • Oslo Manual, Guidelines for collecting and Interpreting Technological Innovation Data. 2005: OECD, Eurostat.
  • Rocznik statystyczny handlu zagranicznego. 2013: GUS, Warszawa.
  • Schumpeter J.A. 1960: Teoria rozwoju gospodarczego, PWN, 64.
  • Sektor spożywczy w Polsce. Profil sektorowy. 2013: Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych, 3-12.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171373895

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.