PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | z. 3 | 138--142
Tytuł artykułu

Lokalne zróżnicowanie infrastruktury społeczno-komunalnej w Polsce

Warianty tytułu
Local Differentiation of Social-Communal Infrastructure in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule scharakteryzowano poziom rozwoju infrastruktury społeczno-komunalnej w skali gmin. Ponadto wskazano główne czynniki różnicujące ten poziom. Wykazano, że potencjał demograficzny i ekonomiczny gmin przekłada się na uzyskiwany poziom rozwoju infrastruktury społeczno-komunalnej. Gminy wiejskie cechują się znacznie niższym poziomem infrastruktury społeczno-komunalnej niż miejskie i miejsko-wiejskie. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents the level of social-communal in communes, showing significant disproportion which depends on their localization. The mechanisms of social-communal infrastructure development are related to microeconomic factors (population and financial situation of communes). Statistical material came from the Regional Data Bank of the Central Statistical Office. In the light of the presented analysis infrastructure development in undoubtedly show as the key element of the activation factors in communes development. (original abstract)
Rocznik
Tom
13
Numer
Strony
138--142
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Bank Danych Regionalnych 2009: Gus, Warszawa.
  • Brzozowska K. 2002: Infrastruktura publiczna jako kategoria ekonomiczna. Ekonomista, 1.
  • Harman H. 1975: Modern Factor Analysis, University of Chicago Press. Chicago.
  • Krugman P.R. 1991: Increasing Returns and Economic Geography. Journal of Political Economy, 99.
  • Raport Kohezyjny 2007: Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, www.mrr.gov.pl.
  • Ratajczak M. 1999: Infrastruktura w gospodarce rynkowej. Wyd. AE w Poznaniu, Poznań.
  • Rossert B. 2000: Contributing to regional development through project selection. EBI Papers, 5, 1.
  • Ustawa z dnia 30 czerwca 2005 r. o fi nansach publicznych. Dz.U. z 2005 r., Nr 249, poz.2104, art. 169 i 170.
  • Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. Przepisy wprowadzające Ustawę o fi nansach publicznych. Dz.U. Nr 157, poz.1241, art. 121.
  • Walesiak M., Gatnar E. (red.) 2009: Statystyczna analiza danych z wykorzystaniem programu R. PWN, Warszawa.
  • World Development Raport. 1994: Infrastructure for Development, Oxford University Press.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171374001

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.