PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 2 Kultura i Gospodarka | 22--28
Tytuł artykułu

Różne płaszczyzny udziału kultury lokalnej w procesie stymulowania rozwoju regionów i budowania ich przewag konkurencyjnych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Different Share of the Local Culture in Stimulation of the Regional Development and Competitive Advantage Building
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem opracowania jest prezentacja nowego spojrzenia na rolę potencjału kulturowego w procesie stymulowania rozwoju gospodarczego. Zawiera ono analizę trzech wzajemnie powiązanych płaszczyzn oddziaływania kultury oraz różnych możliwości wykorzystania potencjału kulturowego w budowaniu przewagi konkurencyjnej regionów. (abstrakt oryginalny)
EN
The purpose of this study is to present a new approach to the role of the culture potential in the stimulation of the economic development. It includes analysis of three interrelated grounds of the culture impact, and different applications of the cultural heritage in building of the regional competitive advantage. (original abstract)
Rocznik
Strony
22--28
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • 1. Berger B., red., (1994), Kultura przedsiębiorczości, Warszawa: Oficyna Literatów "Rój".
  • 2. Cameron K.S., Quinn R.E., (2003), Kultura organizacyjna - diagnoza i zmiana, Kraków: Oficyna Ekonomiczna.
  • 3. Domański B., (2001), Czynniki społeczne w lokalnym rozwoju gospodarczym we współczesnej Polsce [w:] Sagan I., Czepczyński M., red., Wybrane problemy badawcze geografii społecznej w Polsce, Gdańsk: Uniwersytet Gdański.
  • 4. Duriasz-Bułhak J., Połomski K., Potok A., (2011), Rzecz o dziedzictwie na wsi. Rady, przykłady, informacje, Warszawa: Fundacja Wspomagania Wsi.
  • 5. Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego, http://wrota.warmia.mazury.pl/Jakosc-i-znaki-reg./artykuly-archiwalne/Europejska-Siec-Dziedzictwa-Kulinarnego.html [05.09.2012].
  • 6. Federacja Regionalnych Sieci LGD rozpoczyna działalność, (2012), "Biuletyn KSOW", Lato 2/2012, MRiRW, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA.
  • 7. Gaworecki W.W., (2000), Turystyka, Warszawa: Polskie Wydawnictwa Ekonomiczne.
  • 8. Glinka B., (2008), Kulturowe uwarunkowania przedsiębiorczości, Warszawa: PWE.
  • 9. Harrison L.E., Huntington S.P., (2003), Kultura ma znaczenie, Poznań: Zysk i S-Ka Wydawnictwo.
  • 10. Hofstede G., Hofstede G.J., (2007), Kultury i organizacje, Warszawa: PWE.
  • 11. Idziak W., (2008), Wymyślić wieś od nowa. Wioski tematyczne, Koszalin: Alta Press.
  • 12. Janikowski R., (2009), Kultura osią zrównoważonego rozwoju [w:] Janikowski R., Krzysztofek K., red., Kultura a zrównoważony rozwój. Środowisko, ład przestrzenny, dziedzictwo, Warszawa: Polski Komitet do spraw UNESCO.
  • 13. Kościelecki P., (2007), Kultura w regionach - analiza dokumentów strategicznych polskich województw oraz piśmiennictwa przedmiotu, "Studia Regionalne i Lokalne" nr 3.
  • 14. Krzyminiewska G., (2010), Kulturowe aspekty rozwoju obszarów wiejskich [w:] Sokołowska S., Mijal A., red., Wieś i rolnictwo w procesie zmian. Czynniki rozwoju obszarów wiejskich, Opole: Uniwersytet Opolski.
  • 15. Leśniewski M.A., (2010a), Kultura organizacyjna gminy a rozwój regionalny [w:] Kuciński K., red., Przedsiębiorczość a rozwój regionalny w Polsce, Warszawa: Difin.
  • 16. Leśniewski M.A., (2010b), Wyznaczanie profilu kultur organizacyjnych z wykorzystaniem modelu K.S. Camerona i R.E. Quinna, na przykładzie urzędów gmin regionu świętokrzyskiego - wyniki badań ankietowych [w:] Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, nr 104, Warszawa: SGH.
  • 17. Małek J., (2003), Turystyka kulturowa jako czynnik rozwoju lokalnego [w:] Prace i studia geograficzne, t. 32, Warszawa.
  • 18. Podstawowe akty prawne i wzory wniosków LEADER, http://www.prow.wzp.pl/prow/leader/leader.htm [20.09.2012].
  • 19. Produkty tradycyjne, http://www.produkty-tradycyjne.pl [10.09.2012].
  • 20. Purchla J., (2011), Dziedzictwo kulturowe a kapitał społeczny [w:] "Małopolskie studia regionalne", nr 1 (21).
  • 21. Schein E. H., (1986), Organizational culture and leadership, San Francisco-London: Jossey-Bass.
  • 22. wPROWadzamy zmiany 2007-2013, http://www.prow.wzp.pl/prow/leader/publikacje.htm [20.09.2012].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171374591

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.