PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
16 (2009) | nr 3 (64) | 19--31
Tytuł artykułu

Tradycyjne i nowe kierunki biotechnologicznego wykorzystania drożdży z rodzaju Rhodotorula

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Traditional and New Directions in Biotechnological Applications of Yeast Species of the Genus Rhodotorula
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Drożdże z rodzaju Rhodotorula występują powszechnie w środowisku. Do niedawna postrzegane były głównie jako psujące lub zanieczyszczające żywność saprofity. Jednak odkrycie przez naukowców wielu nowych możliwości ich wykorzystania pozwala sądzić, że mogą stać się w przyszłości znaczącą grupą drobnoustrojów przemysłowych. W niniejszym opracowaniu przedstawiono niektóre kierunki zastosowania drożdży z rodzaju Rhodotorula. Karotenoidy, egzopolisacharydy oraz enzymy produkowane przez biomasę komórkową tych drożdży mogą być wykorzystywane w wielu branżach przemysłu. Równie ważnym aspektem, uwzględnianym przy ocenie przydatności drożdży, jest wykorzystanie ich biomasy komórkowej w procesach wiązania jonów metali bądź biodegradacji odpadów. (abstrakt oryginalny)
EN
The yeast species of the genus Rhodotorula are ubiquitous in the human environment. Until recently, they have been mainly perceived as saprophytes, which spoil or contaminate food products. However, owing to many new options discovered by scientists of using them, they could be supposed to become a significant group of micro-organisms in the future. In this paper, some directions of using yeast of the genus Rhodotorula are presented. Carotenoids, exopolysaccharides, and enzymes produced by the biomass of Rhodotorula strain can be applied in many industrial fields. While assessing the usefulness of yeast, another more important aspect is considered, namely, the utilization of their cell biomass in the processes of binding metal ions or in biodegradation of waste/refuse. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
19--31
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Aksu Z., Eren A.T.: Production of carotenoids by the isolated yeast of Rhodotorula glutinis. Biochem. Eng. J., 2007, 35, 107-113.
  • [2] Bhosale P.B., Gadre R.V.: Production of β-carotene by a mutant of Rhodotorula glutinis. Appl. Microbiol. Biotechnol., 2001, 55, 423-427.
  • [3] Buzzini P.: An optimization study of carotenoid production by Rhodotorula glutinis DBVPG 3853 from substrates containing concentrated rectified grape must as the sole carbohydrate source. J. Ind. Microbiol. Biotechnol., 2000, 24, 41-45.
  • [4] Buzzini P., Innocenti M., Turchetti B., Libkind D., Broock M., Mulinacci N.: Carotenoid profiles of yeasts belonging to the genera Rhodotorula, Rhodosporidium, Sporobolomyces, and Sporidiobolus. Can. J. Microbiol., 2007, 53, 1024-1031.
  • [5] Chi Z., Zhao S.: Optimization of medium and cultivation conditions for pullulan production by a new pullulan-producing yeast strain. Enzyme Microb. Technol., 2003, 33, 206-211.
  • [6] Cho D.H., Chae H.J., Kim E. Y.: Synthesis and characterization of a novel extra-cellular polysaccharide by Rhodotorula glutinis. Appl Biochem Biotechnol., 2001, 95, 183-193.
  • [7] Davoli P., Mierau V., Weber R.W.S.: Carotenoids and fatty acids in red yeasts Sporobolomyces roseus and Rhodotorula glutinis. Appl. Biochem. Microbiol., 2003, 40, 4, 392-397.
  • [8] D'Cunha G.B., Satyanarayan V., Nair P.M.: Purification of phenylalanine ammonia lyase from Rhodotorula glutinis. Phytochemistry, 1995, 42 (1), 17-20.
  • [9] D'Cunha G.B., Satyanarayan V., Nair P.M.: Stabilization of phenylalanine ammonia lyase containing Rhodotorula glutinis cells for the continuous synthesis of L-phenylalanine methyl ester. Enzyme Microb. Technol., 1996, 19, 421-427.
  • [10] D'Cunha G.B.: Enrichment of phenylalanine ammonia lyase activity of Rhodotorula yeast. Enzyme Microb. Technol., 2005, 36, 498-502.
  • [11] El-Batal A.I.: Optimization of reaction conditions and stabilization of phenylalanine ammonia lyasecontaining Rhodotorula glutinis cells during bioconversion of trans-cinnamic acid to L-phenylalanine. Acta Microbiol Pol., 2002, 51 (2), 139-152.
  • [12] El-Batal A.I.: Continuous production of L-phenylalanine by Rhodotorula glutinis immobilized cells using a column reactor. Acta Microbiol Pol., 2002, 51 (2), 153-169.
  • [13] Fantinato S., Pollegioni L., Pilone S.M.: Engineering, expression and purification of his-tagged chimeric D-amino acid oxidase from Rhodotorula gracilis. Enzyme Microb. Technol., 2001, 29 (6-7), 407-412.
  • [14] Fell J.W., Statzell-Tallman A.: "Rhodotorula" Harrison. In: The Yeast, a Taxonomic Study, 4th ed. pp. 800-827. Ed. by C.P. Kurtzman & J.W. Fell., Elsevier, Amsterdam 1998.
  • [15] Frengova G., Simova E., Beshkowa D.: Caroteno-protein and exopolysaccharide production by co-cultures of Rhodotorula glutinis and Lactobacillus helveticus. J. Ind. Microbiol. Biotechnol., 1997, 18, 272-277.
  • [16] Frengova G., Simova E., Beshkova D.: Use of whey ultrafiltrate as a substrate for production of carotenoids by the yeast Rhodotorula rubra. Appl Biochem Biotechnol., 2004, 112, 133-141.
  • [17] Fukuda H., Fujii T., Ogawa T.: Production of Isobutene by Rhodotorula Yeast. Agric. Biol. Chem., 1985, 49 (5), 1541-1543.
  • [18] Gabler M., Hensel M., Fischer L.: Detection and substrate selectivity of new microbial D-amino acid oxidases. Enzyme Microb. Technol., 2000, 27, 605-611.
  • [19] Grigorova D., Pavlova K., Pachev I.: Preparation and preliminary characterization of exopolysaccharides by yeast Rhodotorula acheniorum MC. Appl. Biochem. Biotechnol., 1999, 81, 181-191.
  • [20] Guz J., Dziaman T., Szpila A.: Czy witaminy antyoksydacyjne mają wpływ na proces karcynogenezy? Postepy Hig Med Dośw. (online), 2007, 61, 185-98.
  • [21] Hatzinikolaou D.G., Kourentzi E., Stamatis H., Christakopoulos P., Kolisis F.N., Kekos D., Macris B.J.: A novel lipolytic activity of Rhodotorula glutinis cells: production, partial characterization and application in the synthesis of esters. J. Biosci. Bioeng., 1999, 88, 1, 53-56.
  • [22] He D., Zheng X.-D., Yin Y.-M., Sun P., Zhang H.-Y.: Yeast application for controlling apple postharvest diseases associated with Penicillium expansum. Bot. Bul. Acad. Sinica, 2003, 44, 211-216.
  • [23] Krzyściak P., Halska A., Macura A.: Występowanie i chorobotwórczość grzybów z rodzaju Rhodotorula sp. Post. Mikrobiol., 2007, 46, 4, 291-300.
  • [24] Kuan I., Liao R., Hsieh H., Chen K., Yu C.: Properties of Rhodotorula gracilis D-amino acid oxidases immobilized on magnetic beads trough his-tag. J. Biosci. Bioeng., 2008, 105, 2, 110-115.
  • [25] Li C., Zhenming C., Jing L., Xianghong W.: Enhanced carotenoid production by a mutant of the marine yeast Rhodotorula sp. hidai. J. Ocean University of China, 2006, 6, 1, 66-71.
  • [26] Li Z., Yuan H.: Characterization of cadmium removal by Rhodotorula sp. Y11. Appl Microbiol Biotechnol., 2006, 73, 458-463.
  • [27] Maldonade I.R., Rodriguez-Amaya D.B., Scamparini A.R.P.: Carotenoids of yeasts isolated from the Brazilian ecosystem. Food Chem., 2008, 107, 145-150.
  • [28] Malisorn C., Suntornsuk W.: Optimization of β-carotene production by Rhodotorula glutinis DM28 in fermented radish brine. Bioresource Technology, 2008, 99, 2281-2287.
  • [29] Martínez C., Gertosio C., Labbe A., Pérez R., Ganga M.A.: Production of Rhodotorula glutinis: a yeast that secretes α-L-arabinofuranosidase. Elec. J. Biotechnol., 2006, 9 (4).
  • [30] McCormack P.J., Wildman H.G., Jeffries P.: Production of antibacterial compounds by phylloplane - inhibiting yeast and yeastlike fungi. Appl. Environ. Microbiol., 1994, 60 (3), 927-931.
  • [31] Oikawa T., Tsukagawa Y., Soda K.: Endo-β-glucanase secreted by a psychrotrophic yeast: purification and characterization. Biosci. Biotechnol. Biochem., 1998, 62 (9), 1751-1756.
  • [32] Oikawa T., Tsukagawa Y., Chino M., Soda K.: Increased transglycosylation activity of Rhodotorula glutinis endo-β-glucanase in media containing organic solvent. Biosci. Biotechnol. Biochem., 2001, 65 (8), 1889-1892.
  • [33] Oloke J.K., Glick B.R.: Expression of melanin and insecticidal protein from Rhodotorula glutinis in Escherichia coli. African J. Biotechnol., 2006, 5 (4), 327-332.
  • [34] Pavlova K., Panchev I., Hristozova T.: Physico-chemical characterization of exomannan from Rhodotorula acheniorum MC. World J. Microbiol. Biotechnol., 2005, 21 (3), 279-283.
  • [35] Pavlova K., Grigorova D.: Production and properties of exopolysaccharide by Rhodotorula acheniorum MC. Food Res. Int., 1999, 32 (7), 473-477.
  • [36] Pollegioni L., Molla G., Sacchi S., Rosini E., Verga R., Pilone M.S.: Properties and applications of microbial D-amino acid oxidases : current state and perspectives. Appl. Microbiol. Biotechnol, 2008, 78, 1-16.
  • [37] Rao A.V., Rao L.G.: Carotenoids and human health. Pharmacological Research, 2007, 55, 207-216.
  • [38] Salinas E., Elorza de Orellano M., Rezza I., Martinem L., Marchesvky E., Sanz de Tosetti M.: Removal of cadmium and lead from dilute aqueous solutions by Rhodotorula rubra. Bioresource Technology, 2000, 72, 107-112.
  • [39] Suehara K., Kawamoto Y., Furii E., Kohda J., Nakano Y., Yano T.: Biological treatment of wastewater discharged from biodiesel fuel production plant with alkali-catalyzed transesterification. J. Biosc. Bioeng., 2005, 100, 4, 437-442.
  • [40] Takac S., Akay B., Ozdamar T.H.: Bioconversion of trans-cinnamic acid to L-phenyloalanine ammonia lyase of Rhodotorula glutinis: parameters and kinetics. Enzyme Microb. Technol., 1995, 17, 445-452.
  • [41] Tapiero H., Townsend D.M., Tew K.D.: The role of carotenoids in the prevention of human pathologies. Biomedicine & Pharmacotherapy, 2004, 58, 100-110.
  • [42] Tinoi J., Rakariyatham N., Deming R.L.: Simplex optimization of carotenoid production by Rhodotorula glutinis using hydrolyzed mung bean waste flour as substrate. Process Biochemistry, 2005, 40, 2551-557.
  • [43] Velankar H.R., Heble M.R.: Biotransformation of (L)-citronellal to (L)-citronellol by free and immobilized Rhodotorula minuta. Elec. J. Biotechnol., 2003, 6, 90-103.
  • [44] Xue F., Hang X., Luo H., Tan T.: A new method for preparing raw material for biodiesel production. Process Biochemistry, 2006, 41, 1699-1702.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171381217

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.