PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
16 (2009) | nr 4 (65) | 133--141
Tytuł artykułu

Aktywność przeciwrodnikowa ekstraktów szałwii i rozmarynu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Antiradical Activity of Sage and Rosemary Extracts
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono wyniki badań aktywności przeciwrodnikowej ekstraktów otrzymanych z szałwii i rozmarynu. Aktywność przeciwrodnikową określono na podstawie pomiaru kinetyki procesu wygaszania rodnika DPPH• w roztworach wodno-metanolowych otrzymanych ekstraktów. Stwierdzono, że obserwowana doświadczalnie aktywność przeciwrodnikową zależy głównie od rodzaju zastosowanego ekstrahentu i maleje w następującej kolejności: heksan > octan etylu > woda > metanol > aceton. (abstrakt oryginalny)
EN
Results of experimental work on antiradical activity of extracts form sage and rosemary are presented. Antiradical activity was determined based on kinetics of the quenching of DPPH• radical in the aqueoussolutions of resulting extracts. It was found that the experimentally observed antiradical activity mainly depends on extrahent used and it decreases in the following order: hexane > ethyl acetate > water > methanol > acetone. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
133--141
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Oszmiański J.: Polifenole jako naturalne przeciwutleniacze w żywności. Przem. Spoż., 1995 (3), 94-96.
  • [2] Ball S.: Antyoksydanty w medycynie i zdrowiu człowieka. Medyk Warszawa 2001.
  • [3] Taga M.S., Miller E.E., Pratt D.E.: Chia seeds as source of natural lipid antioxidants, J. Amer. Oil Chem. Soc., 1984, 61, 928-931.
  • [4] Cuvelier M.E., Berset C., Richard H.: Antioxidant constituents in sage (Salvia officinalis). J. Agric. Food Chem., 1994, 42, 665-669.
  • [5] Cuvelier M.E., Richard H., Berset C.: Antioxidative activity and phenolic composition of pilotplant and commercial extracts of sage and rosemary. J. Amer. Oil Chem. Soc., 1996, 73, 645-652.
  • [6] Inatani R., Nakatani N., Fuwa H., Seto H.: Structure of a new antioxidative phenolic diterpene isolated from rosemary (Rosmarinus officinalis L.). Agric. Biol. Chem., 1982, 46, 1661-1666.
  • [7] Richheimer S.L., Bernart M.W., King G.A., Kent M.C., Bailey D.T.: Antioxidant activity of lipidsoluble phenolic diterpenes from rosemary. J. Amer. Oil Chem. Soc., 1996, 73, 507-514.
  • [8] Velickvic D., Randjelovic N., Ristic M., Smelcerovic A., Velickvic A.: Chemical composition and antimicrobial action of the ethanol extracts of Salivia pratensis L., S. glutinosa L. and S. aethionis L. J. Serb. Chem., 2002, 67, 639-646.
  • [9] Wybieralska K.: Wpływ jonów kadmu(II) na aktywność przeciwutleniającą flawonoidów. Towaroznawcze Problemy Jakości, 2006, 2 (7), 84-93.
  • [10] Volpi L.: X-Numbers. Multi-Precision Floating Point Arithmetic and Numerical Methods for Excel. Ver. 5.6. Foxes Team. Italy, 2008. http://digilander.libero.it/foxes.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171381731

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.