PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
16 (2009) | nr 4 (65) | 55--61
Tytuł artykułu

Wpływ lipidów żółtka jaja kurzego wzbogaconego w izomery sprzężonego kwasu linolowego na proliferację komórek MCF-7

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Effect of Lipids Originating from Egg Yolk Enriched with Conjugated Linoleic Acid Isomers on Proliferation of Mammary Cancer Cells
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Sprzężony kwas linolowy (ang. conjugated linoleic acid - CLA) jest terminem zbiorczym obejmującym grupę pozycyjnych i geometrycznych izomerów kwasu linolowego, w których występują sprzężone wiązania podwójne. Wyniki licznych prac jednoznacznie wskazują na przeciwnowotworowe właściwości izomerów CLA, m.in. ich zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych różnych linii w modelu in vitro. Prowadzone obecnie badania kierują się w stronę modyfikowania zawartości CLA w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego takich jak: mięso, jaja, masło. Ma to duże znaczenie praktyczne, ponieważ żywność funkcjonalna może zapobiegać i wspomagać leczenie wielu chorób cywilizacyjnych w tym także chorób nowotworowych. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu lipidów żółtka jaja kurzego wzbogaconego w izomery CLA: cis9,trans11 i trans10,cis12 na proliferację komórek nowotworowych piersi linii MCF-7 (ATCC Collection). Żółtko jaja kurzego zostało wzbogacone w izomery CLA w sposób naturalny na drodze karmienia kur niosek mieszaniną izomerów CLA: cis9,trans11 i trans10,cis12 (4). Komórki inkubowano z hydrolizatem lipidów żółtka jaja kurzego w zakresie stężeń 0,12; 0,36; 0,73 mg/ml i czasie 24 - 72 godziny, po czym mierzono proliferację komórek. W podanym zakresie stężeń nie obserwowano cytotoksycznego wpływu hydrolizatu na komórki w teście LDH (ang. Lactic Dehydrogenase; Roche). Z uzyskanych wyników można wnioskować, że lipidy żółtka jaja z wbudowanymi izomerami CLA bardziej efektywnie hamują proliferację komórek MCF-7 niż lipidy żółtka jaja bez udziału CLA. (abstrakt oryginalny)
EN
Conjugated linoleic acid (CLA) is a collective term describing a mixture of positional and geometric isomers of linoleic acid with two conjugated double bonds. A considerable number of papers suggest anticarcinogenic properties of CLA, including their ability to suppress the growth of different cancer cell lines in vitro. The present research tendencies are focused on modification of CLA contents in numerous animal-derived food products, such as meat, eggs and butter. This is of a considerable practical significance, since functional food may be a preventive factor and aid treatment of many civilization diseases, including malignancies. The objective of the study was the investigation of the effect of lipids originating from egg yolk enriched with CLA isomers: cis9,trans11 and trans10,cis12 on proliferation of MCF-7 (ATCC Collection) mammary cancer cells. Egg yolk was enriched with CLA isomers in a natural manner, through feeding laying hens with a mixture of CLA isomers: cis9,trans11 and trans10,cis12 (4). The cells were incubated with lipids hydrolysate of egg yolk enriched with CLA isomers: cis9,trans11 or trans10,cis12, within the range of 0.12, 0.36 and 0.73 mg/ml for 24-72 h. There were no toxic effects of the hydrolysate on the cells as indicated by the Cytotoxicity Detection Kit (Roche). The results indicate that lipids of egg yolk with incorporated CLA isomers were more effective in inhibiting MCF-7 cell proliferation as compared to lipids originating from egg yolk without CLA enrichment. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
55--61
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego
Bibliografia
  • [1] Chin S.F., Liu W., Storkson J.M. i wsp.: Dietary sources of conjugated dienoic isomers of linoleic acid, a newly recognized class of anticarcinogeneses. J. Food Compost. Anal. 1992; 5,185-197.
  • [2] Chujo H., Yamasaki M., Nou S. i wsp.: Effect of conjugated linoleic acid isomers on growth factor-induced proliferation of human breast cancer cells. Cancer Lett. 2003, 202, 81-7.
  • [3] Dhiman T.R., Nam S.H., Ure A.L.: Factors affecting conjugated linolecic acid content in milk and meat. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2005, 45, 463-482.
  • [4] Franczyk-Żarów M., Kostogrys R.B, Szymczyk B. i wsp.: Functional effects of eggs, naturally enriched with conjugated linoleic acid (CLA), on the blood lipid profile, development of atherosclerosis and composition of atherosclerotic plaque in apolipoprotein E and low density lipoprotein receptor double-knockout mice (apoE/LDLR -/-). Brit J Nutr 2008, 99, 49-58.
  • [5] Gębczyński P., Jaworska G.: Żywność wzbogacona i nutraceutyki..PTTŻ, Kraków 2009, 76-89.
  • [6] Gil G.P., Ramirez Diaz S.P., Ribera Casado J.M.: DEMENU group. Dementia and Nutrition. Intervention study in institutionalized patients with Alzheimer disease. Nutr Healt Aging. 2007, 5, 304-308.
  • [7] Green K.N., Martinez-Coria H., Khashwji H. i wsp.: Dietary docosahexaenoic acid and docosapentaenoic acid ameliorate amyloid-beta and tau pathology via a mechanism involving presenilin 1 levels. J. Neurosci. 2007, 16, 4385-4395.
  • [8] Huang G., Zhong X., Cao Y. i wsp.: Antiproliferative effects of CLA on human colon adenocarcinoma cell line Caco-2. Asia Pac J Clin Nutr. 2007, 16, 432-436.
  • [9] Hubbard N.E., Lim D., Erickson K.L.: CLA alters Matrix Metalloproteinases of Metastatic Mouse Mammary Tumor Cells. J.Nutr. 2007, 137, 1423-1429.
  • [10] Olędzka R.: Nutraceutyki, żywność funkcjonalna-rola i bezpieczeństwo stosowania. Bromat. Chem. Toxykol. 2007, 1, 1-8.
  • [11] Pariza M.W., Ashoor S.H., Chu F.S.: Effect of temperature and time on mutagen formation in panfried hamburger. Cancer Lett. 1979, 7, 63-69.
  • [12] Perfield J.W., Delmonte P., Lock A.L. i wsp.: Trans-10, trans-12 conjugated linoleic acid does not affect milk fat yield but reduces delta 9-desaturase index in dairy cows. J Dairy Sci. 2006, 89, 2559-2566.
  • [13] Pisulewski P.M., Achremowicz K., Kostogrys R.B. i wsp. :Biochemiczne mechanizmy prozdrowotnego oddziaływania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na stan zdrowia człowiek. Post. Nauk Roln. 2005, 6, 109-111.
  • [14] Sim J.S., Sunwoo H.H.: Designer eggs: nutritional and functional significance. In Eggs and Health Promotion; Watson, RR., Ed.: Iowa State Press: Ames, IA, pp 19-35.
  • [15] Soel S.M., Choi O.S., Bang M.H. i wsp.: Influence of CLA isomers on the metastasis of colon cancer in vitro and in vivo. J Nutr Biochem. 2007, 18, 650-657.
  • [16] Wronkowski Z., Chmielarczyk W., Zwierko M.: Rak piersi: Zagrożenie populacji polskiej. Służba Zdrowia. 2000, 26, 2917-2919.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171382215

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.