PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
16 (2009) | nr 4 (65) | 9--18
Tytuł artykułu

Właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Antioxidant Properties of Selected Vegetables From Organic and Conventional System of Cultivation in Reducing Oxidative Stress
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W doświadczeniu badano właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego. W celu wywołania stresu oksydacyjnego szczury rasy Wistar biegały 30 minut na bieżni o szybkości przesuwu 20 m/min. Zwierzęta karmiono czterema dietami zawierającymi osobno zliofilizowane warzywa (kapustę, ziemniaki gotowane, marchew surową i gotowaną) konwencjonalne i ekologiczne. Po zakończonym doświadczeniu oznaczono potencjał przeciwutleniający w osoczu oraz zawartość nadtlenków lipidowych i białka w wątrobie. Potencjał przeciwutleniający badanych warzyw był niezależny od sposobu ich uprawy, a jedynie od ich rodzaju, będąc najwyższy dla kapusty. Nie stwierdzono istotnego wpływu sposobu uprawy warzyw na redukcję stresu oksydacyjnego. (abstrakt oryginalny)
EN
Antioxidant properties of selected vegetables from organic and conventional methods of cultivation in reducing oxidative stress were determined in the present study. Oxidative stress was induced in experimental rats by training them for 30 minutes on a treadmill moving at the speed of 20 m/min. Rats were fed four different diets containing separately lyophilized vegetables (cabbage, cooked potatoes, raw and cooked carrots) from organic and conventional systems of cultivation. At the end of the experimental period, plasma antioxidant capacity as well as lipid peroxide and protein content of the liver were determined. Antioxidant properties of selected vegetables were independent on the method of cultivation, but were the function of the type of vegetables, with cabbage characterized by the highest antioxidant activity. No significant effect on oxidative stress reduction was seen. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
9--18
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Alessio H., Hagerman A., Nagy S., et al: Exercise improves biomarkers of health and stress in animals fed ad libitum. Physiology & Behavior, 1, 2005, 65.
  • [2] Bartosz G.: Druga twarz tlenu. PWN, Warszawa 2006.
  • [3] Camin F., Moschella A., Miselli F. et al: Evaluation of markers for the traceability of potato tubers grown in on organic versus conventional regime. J. Sci. Food Agric., 87, 2007, 1330.
  • [4] Çaşkun A., Gölgeli A., Özesmi Ç., Dogan P.: The effect of swimming exercise on lipid peroxidation in rats. Physiological Medicine, 5, 1998, 115.
  • [5] Frankiewicz-Jóźko A., Faff J., Sieradzan-Gabelska B.: Changes in concentrations of tissue free radical marker and serum creatinine kinase during the post-exercise period in rats. Eur. J. Appl. Physiol., 74, 1996, 470.
  • [6] Hadj-Saad F., Lhuissier M., Guilland J.C.: Chronic exercise affects vitamin B6 metabolism but not requirement of growing rats. J. Nutr., 127, 1997, 1219.
  • [7] Hagel I., Baur D., Haneklaus S., Schnug E.: Quality assessment of summer and autumn carrots from a biodynamic breeding project and correlations of physico-chemicals parameters and features determined by picture forming methods. Proceedings of the 13th IFOAM Scientific Conference, Basel, Switzerland, 2000, 284.
  • [8] He F., Nowson C., MacGregor G.: Fruit and vegetable consumption and stroke: meta-analysis of cohort studies. Lancet, 367, 2006, 320.
  • [9] Ismail A., Marjan Z., Foong C.: Total antioxidant activity and phenolic content in selected vegetables. Food Chemistry, 87, 2004, 581.
  • [10] Jørgensen H., Lauridsen C.: Nutrient composition and bioavailability of protein and energy in common fruits and vegetables prepared for human consumption. Food Congress DTU, 135, 2004.
  • [11] Krełowska-Kułas M.: Badanie jakości produktów. PWN, Warszawa 1993.
  • [12] Kruk J.: Jedzenie owoców i warzyw a ryzyko raka piersi. Współczesna Onkologia, 5, 2006, 224.
  • [13] Kurilich A.C., Jeffery E.H., Juvik J.A., Wallig M.A., Klein B.P.: Anioxidant Capacity of different broccoli (Brassica Oleracea) genotypes using the oxygen radical absorbance capacity (ORAC) assay. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50, 2002, 5053.
  • [14] Kusznierewicz B., Kruszyna A., Piasek A. et al: Comparison of chemopreventive properties of white cabbage (Brassica oleracea) from non-organic and organic farming. W: COST 926/927 Conference: Molecular and physiological effects of bioactive food compounds: COST-meeting in Vienna, Austria, abstracts, 2006.
  • [15] Li X., Chow C.: An improved metod for the measurement of malondialdehyde in biological samples. Lipids, 29, 1994, 73.
  • [16] Lowry O., Rosegrough N. et al: Protein measurement with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem., 193, 1951, 265.
  • [17] Nicolle C., Cardinault N., Gueux E. et al: Health effect of vegetable-based diet: lettuce consumption improves cholesterol metabolism and antioxidant status in the rat. Clinical Nutrition, 23, 2004, 605.
  • [18] Ou B., Huang D., Hampsch-Woodill M. et al (2002): Analysis of antioxidant activities of common vegetables employing Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) and Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) assays: a comparative study. J. Agric. Food. Chem., 22, 2002, 3122.
  • [19] Pellegrini N., Serafini M., Colombi B. et al: Total antioxidants capacity of plant foods, beverages and oils consumed in Italy assessed by three different in vitro assays. J. Nutr., 133, 2003, 2812.
  • [20] Reeves P., Nielsen F., Fahey G.: AIN-93 purified diets for laboratory rodents: final report of the American Institute of Nutrition ad hoc writing committee on the reformulation of the AIN-76A rodent diet. J. Nutr., 123, 1993, 1939.
  • [21] Rembiałkowska E.: The nutritive and sensory quality of carrots and white cabbage from organic and conventional farms. Proceedings from the 13th IFOAM Scientific Conference 2000, 297.
  • [22] Terry P., Wolk A., Persson I., Magnusson C.: Brassica vegetables and breast cancer risk. JAMA, 285, 2001, 799.
  • [23] Thompson H., Heimendinger J., Diker A., O'Neill C. et al: Dietary botanical diversity affects the reduction of axidative biomarkers in woman due to high vegetable and fruit intake. J. Nutr., 136, 2006, 2207.
  • [24] Tsai C., Leitzmann M., Willet W., Giovannucci E.: Fruit and vegetable consumption and risk of cholecystectomy in women. The American Journal of Medicine, 119, 2006, 760.
  • [25] van't Veer P., Jansen M., Klerk M., Kok F.: Fruits and vegetables in the prevention of cancer and cardiovascular disease. Public Health Nutr., 3, 2000, 103.
  • [26] Velimirov A.: The consistently superior quality of carrots from one organic farm in Austria compared with conventional farms. Proceedings of the 15th IFOAM Organic World Congress, 2005, 193.
  • [27] Yamamoto T., Okhuwa T., Itoh H. i wsp.: Effect of gender differences and voluntary exercise on antioxidant capacity in rats. Comparative Biochemistry and Physiology Part C, 132, 2002, 437.
  • [28] Yamamoto T., Okhuwa T., Itoh H. i wsp.: Relation between voluntary physical activity and oxidant/ antioxidant status in rats. Comparative Biochemistry and Physiology Part C, 135, 2003, 163.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171382413

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.