PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2012 | nr 9 | 34--35
Tytuł artykułu

Leki a żywność

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wszystkie zioła i owoce mają określone działanie; warto wiedzieć, z jakimi lekami je łączyć. Do niedawna pacjent w Polsce korzystał z niewielkiej ilości leków i o ich działaniach ubocznych wiedział wiele. Dopiero przy poważnych i skomplikowanych schorzeniach sięgano po listę farmaceutyków, o których przeciętny człowiek nie miał pojęcia. O tym, że leki wchodzą w interakcję nie tylko między sobą, ale także z pokarmem, nikt nie myślał. Wprawdzie mówiono, że przy zażywaniu antybiotyków dobrze jest pić zsiadłe mleko, bo odbudowuje to niszczoną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, ale było to wszystko. Nawet jeśli zdawaliśmy sobie sprawę, że wszystkie składniki, jakie dostarczamy naszemu organizmowi, mają określony skład chemiczny, więc wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, nie mogliśmy przedsięwziąć daleko idących działań, z powodu ograniczonego rynku żywności. (fragment tekstu)
Słowa kluczowe
PL
EN
Drugs   Food   Health  
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
34--35
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska, Kuchnia i medycyna; Wydawnictwo "Watra"; Warszawa 1983.
  • Przyroda Polska 2005. nr 8.
  • Mały słownik chemiczny; opracowanie zbiorowe; Wydawnictwo Wiedza Powszechna; Warszawa 1967.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171384383

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.