PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 15 | 29--41
Tytuł artykułu

Competitiveness of Diary Enterprises in Poland with Particular Regard Paid to their Economic Situation

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Konkurencyjność przedsiębiorstw mlecznych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem ich sytuacji ekonomicznej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem badań było poznanie konkurencyjności przedsiębiorstw mlecznych w Polsce. W pracy wykorzystano dane pochodzące z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie. W procesie analizy informacji wykorzystano metody opisowe i graficzne. Z analizy zebranego materiału wynika, że konkurencyjność przedsiębiorstw mleczarskich uległa w ostatnim okresie poprawie. Było to wynikiem ich korzystnej sytuacji ekonomicznej oraz rozwoju handlu artykułami mleczarskimi. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this study was to investigate the aim of the study was to investigate the competitiveness of dairy companies in Poland. The study used data from the Institute of Agricultural and Food Economics-National Research Institute in Warsaw. In the process of analyzing the information used descriptive and graphical methods. From the analysis of the collected material shows that the competitiveness of dairy enterprises in recent years has improved. This was the result of favorable economic situation and the development of trade in dairy products. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
29--41
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • Pennsylvania State University, USA
Bibliografia
  • Adamkiewicz-Drwiłło G. H., Uwarunkowania Konkurencyjności przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002, s.77-78, 80-81.
  • Brodowska-Szewczuk J., Konkurencyjność przedsiębiorstw i źródła przewagi konkurencyjnej, "Zeszyty Naukowe, Seria: Administracja i zarządzanie" nr 7, 2009, s. 87-100.
  • Czarny E., Makroekonomia, Polskie Wyd. Ekonomiczne, Warszawa 2006 s.165,166.
  • Goraj L., Sikorska M., A., Chmielewska B., Karwat-Woźniak B., Szczepaniak I., Drożdż J., Mańko S., Płonka R., Tarasiuk R., Konkurencyjność i znaczenie rolnictwa oraz sektora rolno-spożywczego w województwach Polski Wschodniej, Ekspertyza wykonana na zlecenie Ministerstwa Rozwoju Regionalnego, Warszawa 2011.
  • Krawczyk M., Konkurencyjność przedsiębiorstw w świetle uwarunkowań ekologicznych, Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania nr 25, 2012, 343-356.
  • Kulasa R., Przyczynowo-skutkowy model konkurencyjności przedsiębiorstw, "Ekonomia menadżerska" 3, 2008, s. 57-66.
  • Pietrzak M.. Baran J., Maciejczak M., Zakres i rola logistyki w przedsiębiorstwach mleczarskich, "Wieś jutra" 1, 2010.
  • Sierpińska M., Jachna T., Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004.
  • Skawińska E., Konkurencyjność przedsiębiorstw-nowe podejście, PWN, Warszawa-Poznań 2002, s. 83.
  • Stankiewicz M. J., Konkurencyjność przedsiębiorstwa, wyd. Dom Organizatora, Toruń 2005 s. 18-21.
  • Wójcik G., Kreowanie konkurencyjności produktów rolnych na rynku krajowym i międzynarodowym, "Wiadomości zootechniczne", L.R. 2, 2012, s. 29-36.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171387407

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.