PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1983 | nr 109 Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii | 79--83
Tytuł artykułu

Własności unieruchomionej β-fruktofuranozydazy z Pullularii pullulans

Warianty tytułu
Properties of immobilized β-fructofuranosidase from Pullularia pullulans
Języki publikacji
PL
Abstrakty
β-fruktofuranozydazę z P. pullulans unieruchomiono przez kowalencyjne sprzężenie z sitem molekularnym i zamknięto w usieciowanej żelatynie. Przemiana sacharozy do cukrów redukujących katalizowana przez enzym po inkluzji w żelu była bardziej zależna od szybkoéoi przepływu substratu niż po związaniu z nieorganicznym nośnikiem. Wartość Km pierwszego preparatu wzrosła ponad 10-krotnie w porównaniu z enzymem rozpuszczalnym. Inwertaza z P. pullulans jest hamowana przez stężenia sacharozy powyżej 0,004 M. Po zamknięciu w żelatynie szybkość reakcji w temp. 20°C wzrastała do stężenia sacharozy 0,15 M, w temp. 40°C - 0,28 M, a w temp. 60°C - 0,6 M. W wyniku sprzężenia z sitem molekularnym hamowanie reakcji w temp. 40-60 C° następowało powyżej 0,3 M sacharozy. (abstrakt oryginalny)
EN
Β-fructofuranosidase from P. pullulans was immobilized by covalent bonding with the molecular sieve and entrapped in cross-linked gelatin. The inversion of saccharose catalyzed by the enzyme entrapped in the gel was found to be more dependent on the flow rate of the substrate than that catalyzed by the preparation obtained by covalent bonding with the inorganic carrier. The Km value of the first preparation was over 10 times higher than that' of the soluble enzyme. Invertase of P. pullulans is inhibited by the concentrations of saccharose above 0,004 M. On entrapping in gelatin the reaction rate at 20°C increased to the concentration of saccharose 0,15 M, at 40°C - 0,28 M and at 60°C - 0,6 M. On coupling to the molecular sieve the inhibition of the reaction was observed with the concentration of saccharose above 0,3 M. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • A. Krauze, J. Krauze: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Seria I, nr 88, 39 (1981).
  • A. Krauze, J. Krauze: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Seria I, Nr 80, 89 (1978).
  • L. Goldstein: "Kinetic Behaviour of Immobilized Enzyme Systems", w: Methods in Enzymmology 22, 397 (1976).
  • Praca zbiorowa pod red. I.W. Bierezina, W.K. Antonowa, K. Martinka: "Immobilizowane fermenty", Izd. Moskowskowo Uniwersiteta, Moskwa 1976, t, II.
  • S.T. Reese, A. Maguire: Canadian J. of Microbiol., 12, 329 (1971).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171388863

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.