PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 3 | 50--57
Tytuł artykułu

Effect of Age and Gender on Consumption of Different Forms of Alliaceous Vegetables and Their Dietary Supplements in South-East Poland

Warianty tytułu
Wpływ wieku i płci na konsumpcję różnych form warzyw cebulowych oraz suplementów diety z ich udziałem w południowo-wschodniej Polsce
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Czosnek i cebula są konsumowane głównie w formie świeżej lub jako składnik dań z uwagi na specyficzny smak i zdolność wzbogacania smaku innych potraw. W niniejszej pracy przeanalizowano wpływ wieku oraz płci na konsumpcję różnych form warzyw cebulowych. 250 mieszkańców południowo-wschodniej Polski wskazało: jak często spożywają warzywa cebulowe jako świeże, suszone, smażone, marynowane i w oleju oraz czy i dlaczego stosują suplementy diety zawierające ekstrakty, maceraty czy wyciągi warzyw cebulowych. Wyniki badań wskazują, że spożycie analizowanych form warzyw cebulowych determinowane jest czynnikami demograficznymi, ale także związane jest ze zwyczajami żywieniowymi. Cebula świeża była najchętniej spożywana przez osoby w wieku 31-40 lat bez względu na płeć, natomiast świeży czosnek częściej wybierany był przez mężczyzn. Kobiety, które stosują suszone warzywa cebulowe, jako ich zaletę wskazały wielokierunkowe zastosowanie kulinarne, a dla kobiet w wieku 31-40 lat istotny był dłuższy termin przydatności do spożycia suszy w porównaniu z warzywami świeżymi. Wybory dokonywane przez mężczyzn w odniesieniu do przetworzonych warzyw cebulowych wskazują na konserwatyzm. Natomiast w grupie kobiet obserwowana była wyższa częstotliwość konsumpcji czosnku w oleju z przyprawami, suszonej i marynowanej cebuli i czosnku, co świadczy o większej ich otwartości na innowacje produktowe. Preparaty farmaceutyczne zawierające warzywa cebulowe ankietowani stosowali w okresie wzmożonej zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych oraz w trakcie choroby, aby wspomóc działanie innych leków. (abstrakt oryginalny)
EN
Garlic and onion are mainly consumed fresh or in different cooked dishes for their unique flavor or for ability to enhance the flavor of other foods. In this research, the effect of age and gender has been studied to determine their impact on consumption of different forms of alliaceous vegetables. Two-hundred-and-fifty inhabitants of the south-eastern Poland indicated how often they eat fresh, dried, fried, pickled, and with oil alliaceous vegetables, and whether and why they use dietary supplements containing them. The results demonstrated that alliaceous vegetables consumption was determined by certain demographical factors and was also associated with their eating habits. Fresh onion was the most frequently consumed by people aged 31-40 years, regardless of gender, while the fresh garlic was often chosen by men. Women who use dried alliaceous vegetables, showed multi-culinary uses as their advantage, and for women aged 31-40 years, the most important was longer shelf life of dried vegetables as compared with fresh ones. The choices made by men concerning processed alliaceous vegetables indicate their conservatism. While in the group of women, higher frequency of consumption of garlic with spices in oil, dried and pickled onions, and garlic, was observed. Respondents used dietary supplements containing alliaceous vegetables during increased morbidity of upper respiratory tract infections, and during disease to help the effect of other drugs. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
50--57
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Life Sciences in Lublin, Poland
  • University of Life Sciences in Lublin, Poland
  • University of Life Sciences in Lublin, Poland
Bibliografia
  • [1] Baryłko-Piekielna N., Matuszewska I. (2009) Sensoryczne badania żywności. Podstawy. Metody. Zastosowania. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.
  • [2] Benkeblia N. (2004) Antimicrobial activity of essential oil extracts of various onions (Allium cepa) and garlic (Allium sativum). LWT-Food Science and Technology, 37 (2), 263-268.
  • [3] Brewster J. L. (2008) Onions and other vegetable Alliums. CABI, Wallingford, UK.
  • [4] Bystrická J., Musilová J., Vollmannová A., Timoracká M., Kavalcová P. (2013) Bioactive components of onion (Allium cepa L.) - a review. Acta Alimentaria, 42 (1), 11-22.
  • [5] Food and Agriculture Organization of the United Nations Statistical Database. Agricultural Production, Crops Primary. http://faostat3.fao.org/faostat-gateway. Accesed 12 September 2014.
  • [6] Hedges L.J., Lister C.E. (2007) The nutritional attributes of Allium species. Crop & Food Research Confidential Report No. 1814, p. 3.
  • [7] Ichikawa M., Ide N., Ono K. (2006) Changes in organosulfur compounds in garlic cloves during storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (13), 4849-4854.
  • [8] Marotti M., Piccaglia R. (2002) Characterization of flavonoids in different cultivars of onion (Allium cepa L.). Journal of Food and Science, 67 (3), 1229-1231.
  • [9] Oszmiański J., Kolniak-Ostek J., Wojdyło A. (2013) Characterization and content of flavonol derivatives of Allium ursinum L. plant. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61 (1), 176-184.
  • [10] Pérez-Gregorio M.R., Regueiro J., González-Barreiro C., Rial-Otero R., Simal-Gándara J. (2011) Changes in antioxidant flavonoids during freeze-drying of red onions and subsequent storage. Food Control, 22 (7), 1108-1113.
  • [11] Schlegel-Zawadzka M., Barteczko M. (2009) Evaluation of the natural supplements usage by adults for wholesome purposes. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (65), 375-387.
  • [12] Sengupta A., Ghosh S., Bhattacharjee S. (2004) Allium vegetables in cancer prevention: an overview, Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 5 (3), 237-245.
  • [13] Singh V. K., Singh K. (2008) Pharmacological effects of garlic (Allium sativum L.). Annual Review of Biomedical Sciences, 10, 6-26.
  • [14] Strojewska I. (2014) Consumption of vegetables in Poland in 2002-2011. http://www.ogrodinfo.pl/warzywa-polowe/konsumpcja-warzyw-w-polsce-w-latach- 2002-2011. Accessed 1 September 2014.
  • [15] Tagoe D.N.A, Nyarko H.D., Akpaka R. (2011) A comparison of the antifungal properties of onion (Allium cepa), ginger (Zingiber officinale) and garlic (Allium sativum) against Aspergillus flavus, Aspergillus niger and Cladosporium herbarum. Research Journal of Medicinal Plant, 5 (3), 281-287.
  • [16] WHO, 2013, Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report a joint WHO/FAO expert consultation. Technical Report. Geneva: World Health Organization, Series 916.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171390573

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.