PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1981 | nr 88 Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii | 22--25
Tytuł artykułu

Zmiany mikroflory mleka spożywczego przechowywanego w opakowaniach szklanych i z tworzyw sztucznych

Warianty tytułu
Changes on microflora of the milk stored in glass and plastic bottles
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badano zmiany mikrobiologiczne mleka spożywczego pakowanego w butelki szklane i woreczki z folii polietylenowej podczas przechowywania w temp. + 4°C. Mikroflora mleka zmieniała się zależnie od rodzaju opakowania. W próbach pakowanych w woreczki z folii polietylenowej zaobserwowano znikomy rozwój bakterii kwaszących przy równoczesnym intensywnym rozwoju drobnoustrojów proteolitycznych. W mleku przechowywanym w opakowaniach szklanych następował natomiast stopniowy wzrost bakterii kwaszących. (abstrakt oryginalny)
EN
Microbial changes were followed in the milk packed in glass bottles and polyethylene bags stored at +4°C. The composition of microflora was found to differ depending on the container applied. The samples in polyethylene bags showed a very slight growth of acidifying bacteria and a significant increase in proteolytic microorganisms. In the samples stored in glass bottles a gradual increase was observed of acidifying bacteria. (original abstract)
Bibliografia
  • W. Turkowska: Przegląd Hodowlany nr 15-16, 4 (1974);
  • H. White: J. Food Protection 41, 356 (1978);
  • M. Mojsiejuk: Przemysł Spożywczy nr 2-3, 93 (1968);
  • L. Służewska: Przemysł Spożywczy nr 2-3, 88 (1968);
  • American Public. Health Association: "Standard methods for the examination of dairy products", 13th ed., Washington, D.C. (1972);
  • PN-77/A-86031;
  • E. Fluckiger: Milk. Ind. 70, 17 (1972);
  • R.S. Mehta: Food Protection 41, 806 (1978).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171390749

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.